Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att koppla hunden

Från 1 mars får inte hundar springa lösa där det finns vilt. Men något klart och tydligt ”koppeltvång” finns inte.

Mellan 1 mars och 20 augusti, när djuren får ungar, är reglerna strängare än under resten av året. Det gäller både jakthundar och sällskapshundar.

Även om inte lagen nämner koppel så finns det domstolsutslag som säger att hundägarens kontroll ska vara likvärdigt med ett koppel. Med andra ord ska hunden i princip ”gå fot”.

– Det krävs att man har så bra koll att man kan kalla in hunden omedelbart, säger Lars Plahn, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Mitt.

Många hundägare tror att de har pli på sina hundar, säger han. Men det är få som verkligen har det när det bränner till.

– De flesta hundar drar iväg om de får syn på en hare. Därför förespråkar vi alltid koppel.

Många hundägare blir överraskade när de ser vilken jaktinstinkt deras lilla älskling har. Varje år inträffar det att sällskapshundar driver och river vilt, säger Lars Plahn.

– Ägarna är inte medvetna om hur skarp hunden är. Tyvärr är sällskapshundar dåliga på att döda. Ofta river de bara och sårar.

Brott mot lagen kan ge böter. Jägarförbundet uppmanar den som ser en lös hund under ”förbudstiden” att kontakta polisen. En jakträttshavare har rätt att koppla hunden.

Under perioden när djuren får ungar ska hunden ”hindras från att springa lös” där det finns vilt. Under resten av året gäller gradskillnaden att hunden ska ”hindras från att driva eller förfölja vilt”.

Undantag gäller för rävjakt till och med 15 mars och för lodjursjakt till och med 31 mars. Jaktträning med stående fågelhund får bedrivas till och med 30 april.