Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att lära män att inte våldta

Hur tydligt måste en kvinna protestera för att slippa våldtäkt? Ska hon måsta använda våld?

Att säga nej är långt ifrån tillräckligt, då det till och med kan vändas emot henne om mannens verklighetsuppfattning skiljer sig från hennes och han tror att han deltar i en ömsesidig dominanssexakt. Åtminstone går det att tolka en uppmärksammad dom från Lunds tingsrätt just så.

Enligt domen råder inget tvivel om att de båda haft sex, att det varit hårdhänt och att kvinnan varit skärrad efter det inträffade. Däremot har mannen inte förstått att kvinnan inte ville, trots upprepade protester. Därför ogillas åtalet.

Ett väl fungerande rättssystem är en av grundpelarna i en demokrati. Ingen ska dömas för ett brott som hen inte begått, varför principen är att hellre fria än fälla. I det aktuella fallet står ord mot ord. I sådana fall där en person begått ett brott mot en annan och inga vittnen finns är utgången ofta friande. Det betyder inte att inget brott begåtts, bara att det inte kunnat bevisas bortom allt rimligt tvivel.

Våldtäkt är ett sådant brott som sällan har några vittnen, och är svår att bevisa även på andra sätt om den inte varit synnerligen grov och innehåller misshandel som orsakat allvarliga skador på offret. Utifrån detta är det tveksamt om en samtyckeslagstiftning skulle få några större effekter på domsluten, men en samtyckeslagstiftning är ändå en markering, en signal från samhället till alla våldtäktsoffer och till förövarna. En paragraf i lagen som förhoppningsvis manar till eftertanke, och som i det aktuella fallet kanske hade kunnat stoppa våldtäkten.

Våldtäktsmän är sällan monster eller ondare än andra. Det är knappast så att män vill våldta. Men vi lever i en kultur där ansvaret i våldtäktsmål fortfarande alldeles för ofta läggs på offret. Hon måste svara på frågor om klädsel, grad av onykterhet och tidigare sexuella erfarenheter. Detaljer som inte har någonting att göra med att hon har blivit våldtagen, men som gör att många kvinnor drar sig för att anmäla. Män å andra sidan får inte sällan brett stöd av omgivningen, eftersom han som är så trevlig kan ju inte vara våldtäktsman, Lex Bjästa. Män lär sig helt enkelt inte att se sig själva som potentiella våldtäktsmän, och de matas med stereotypa föreställningar om att män alltid är kåta, behöver mer sex än kvinnor, och att kvinnor som säger nej egentligen menar ja.

En samtyckeslagstiftning skulle kunna vara ett första och viktigt steg i processen mot det omvända – att lära män att inte våldta istället för att lära kvinnor att undvika våldtäkt.