Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att sjunga ut: "Upp till kamp, sista frihandelsstriden det är"

I kampen om frihandelsavtalen mobiliserar nu både anhängare och motståndare på båda sidor av Atlanten.
I Finland försvarar nu utrikesminister Timo Soiniplanerna på ett avtal med USA i ett samtal med ledarsidan.
– Jag tror på frihandeln.

I Europa kämpar man först och främst om ratificeringen av CETA, frihandelsavtalet med Kanada. Här har nu det vallonska parlamentet i Belgien blivit tuvan som hotar att stjälpa lasset. Även om Belgiens regering vill godkänna avtalet så måste det godkännas av landets olika regioner, och det är de franskspråkiga socialdemokraterna blivit bromsklossen.

Vallonien är den ekonomiskt eftersatta delen av Belgien där den traditionella industrin sedan länge har halkat efter. Vågor av ekonomiska kriser, nu senast med Caterpillars nedläggning i Charleroi, har skapat hård social- och ekonomisk press som tar sitt uttryck i protektionism.

Vallonernas nej gör att EU:s handelsministrar fått ett tufft problem att lösa under tisdagens möte. Ett handelsavtal måste ratificeras av alla länder för att godkännas. Samtidigt har Vallonien lämnat en lucka om att kunna ändra sig, även om det redan har kommit starka reaktioner från Ottawa:

– Om Europa inte klarar av att skriva på ett progressivt handelsavtal med ett land som Kanada, med vilka tror Europa att de kan göra affärer med de kommande åren då?

Det är svårt att inte hålla med Kanadas premiärminister Justin Trudeaus förundrade kommentar.

Men efter CETA finns TTIP, det är den stora striden.

TTIP handlar om att USA och EU, världens största demokratiska ekonomier, försöker komma överens om att riva handelshinder. Men den amerikanska presidentvalskampanjen ser nu ingen kandidat som talar sig varm för frihandel. Republikanerna som traditionellt är det frihandelsvänliga partiet har Donald Trump som presidentkandidat. Det är en kandidat som kan beskrivas som den mest frihandelsfientlige i amerikansk politik sedan 30-talet.

I Europa mobiliseras frihandelsmotståndare till både vänster och höger i syfte att sänka avtalet. Särskilt högljutt har det varit i Österrike och Tyskland.

Samtidigt leder den allt svårare vägen mot ett frihandelsavtal till att de som vill se ett avtal nu tar bladet från munnen en efter en. I ett Podd72-samtal (publiceras i sin helhet på tisdag) med Finlands utrikesminister Timo Soini (Sannfinländarna) är det utrikesministern som tar upp TTIP spontant:

– Jag måste säga att jag är för en överenskommelse. Om vi, i Europa, inte kommer överens med USA så kan det bli så att USA, Kina och andra kommer att diktera framtidens modeller som vi tvingas införa. Om vi gör ett avtal kan vi påverka innehållet.

Soini är också partiledare för Sannfinländarna, ett högerpopulistiskt parti. Det är inte ett parti som brukar associeras med frihandel. På europeisk nivå är flera liknande partier TTIP-motståndare eller ljumma. Därför är Soinis inspel i samtalet en extra stark markör när han tar upp TTIP utan att få en specifik fråga om ämnet.

Dock lägger Soini in en brasklapp att avtalet inte får ske till vilket pris som helst. Men eftersom förhandlingarna pågår mellan USA och EU (ansvaret ligger på EU-handelskommissionär Cecilia Malmström) så finns det inget färdigt avtal att ta slutlig ställning till. Däremot är Soini tydlig med vad ett litet land kan bygga välstånd på, som bra varor och tjänster som är attraktiva för andra. – Jag tror på frihandeln.

Om det ska bli några fler frihandelsavtal krävs det att fler ledare i Europa och USA gör som Soini, kliver fram och faktiskt säger varför avtal om att riva handelshinder är viktiga för framtidens välstånd i vår del av världen.

För att låna från arbetarrörelsenr, det är dags för frihandelsvänner i alla EU-länder och USA att förenen sig för att sjunga ut: "Upp till kamp emot kvalen. Sista striden det är, ty frihandel åt jorden lycka bär"

MISSA INTE: På tisdag publiceras en längre intervju med Finlands utrikesminister om samarbetet med Sverige bortom fredstid, flygkränkningar från Ryssland och satsningen på ett EU-hybridkrigcenter. Du kan då också höra hela det 40 minuter långa samtalet i Podd72 .

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar