Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att tänka på sommarjobb: Så fixar du arbetet i Reykjavik

Våren närmar sig med stormsteg och snart är det hög tid att börja planera sommaren. Är du en av dem som vill resa bort och få nya upplevelser, men samtidigt är tvungen att sommarjobba? Ett alternativ för dig är att söka jobb med hjälp av Nordjobb.

Nordjobb är ett utbytesprogram som förmedlar sommarjobb mellan arbetsgivare och arbetstagare i olika nordiska länder. Projektet ger ungdomar chansen att få både upplevelser och erfarenhet i ett och samma koncept. Om du är 18-28 år gammal, nordisk- eller EU-medborgare kan du söka.
- Det är till för att ge ungdomar en kultur- och språkupplevelse, men också arbetslivserfarenhet, säger Alexandra Obradovic som arbetar på Föreningarna Nordens förbund och är informatör för Nordjobb.

Bakom Nordjobb står Nordiska ministerrådet, Föreningarna Nordens förbund, samt föreningen Norden i de olika länderna. Projektet har funnits sedan 1985. Den typ av jobb som Nordjobb förmedlar mellan arbetsgivare och arbetstagare varierar vitt och brett, men mest handlar det om traditionella feriearbeten.
- Utbudet av jobb varierar beroende på vilket land du åker till. Men det handlar om till exempel arbete inom trädgård, bondgård, fabrik, lager, vård och omsorg. Man behöver inta alltid ha arbetslivserfarenhet för att söka, säger Alexandra.

Förutom att förmedla arbete hjälper Nordjobb sommarjobbarna att få någonstans att bo. Dessutom ordnas ett fritidsprogram där man får chansen att träffa andra ”nordjobbare”.
- Aktiviteterna ska främja kultur- och samhällsförståelsen mellan de olika länderna. Inte i form av kurser, men ett visst språkelement ingår, säger Alexandra.
Ansökan görs via Nordjobbs internetsida. Där fyller man i vilket land man vill sommarjobba i och vilken typ av arbete man är intresserad av. Sedan förmedlar Nordjobb ansökan till potentiella arbetsgivare.
- När man skriver sitt personliga brev måste man tänka på att man inte träffar arbetsgivaren innan arbetet börjar. Tänk därför på vilka frågor som kan dyka upp på en intervju och svara på dem i brevet, säger Alexandra.

Hur lätt är det då att få sommarjobb med hjälp av Nordjobb?
Förra året fick Nordjobb in 5995 kompletta ansökningar och av dessa fick 753 personer jobb. Det innebär att ungefär 12.5 procent av ansökningarna ledde till arbete.
- Populäraste landet att söka till är Norge. Där tror många att de kan tjäna en del pengar och det tror de säkert rätt i. Island har varit jättepopulärt, men det har minskat lite nu när deras krona har fallit. Alla länder är spännande på sitt sätt, säger Alexandra.

Nu drar Nordjobb även igång en ny satsning till hösten, med ”höstjobb”. Det är ett pilotprojekt och därför oklart hur det kommer att falla ut i framtiden. Till höstjobben får man ordna sitt boende och sin fritid på egen hand, men Nordjobb förmedlar ansökningarna mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Kalle Lindgren/Nyhetsbyrån NA Media