Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att vakna

Jag vet att många riksdagsledamöter och kommunal- och landstingsråd som tillhör ett alliansparti, tycker det vore bra om regeringen beslutar om ett stimulanspaket till kommunsektorn.

Innan finanskrisen beslöt regeringen att frysa statsbidragen till kommuner och landsting under två år.

Nu när vi ser att varslen ökar kraftigt så har vi en ny situation där både industrin och tjänstesektorn drabbas.

Den oroliga ekonomiska situationen gör att både

privatpersoner, företag och offentlig sektor tvekar. Den ekonomiska nedåtgående spiralen går allt snabbare. Handeln går ned, import och export minskar, restaurangnäring,

hotell,

konferenser,

turism – allt minskar.

Bilindustrin och banksektorn har fått ett statligt stöd för att hålla sig flytande. Risken med en ökande arbetslöshet och en sjunkande konsumtion är att de ekonomiska hjulen går allt långsammare och vi kan närma oss något av en kollaps.

Ett tillskott till kommuner och landsting skulle vara ett effektivt sätt att verka för en stabilisering av den svenska ekonomin.

Vi ser nu att även kommuner, landsting och regioner får växande budgetproblem.

Många har redan börjat utforma besparingsförslag, lagt varsel och till och med sagt upp anställda. Problemen växer för varje månad som går liksom antalet varslade.

Dessutom påverkas konsumtionen negativt av att köpkraften i de arbetslösas hushåll sjunker.

Samtidigt ser vi många växande behov inom offentlig sektor, till exempel att andelen äldre svenskar ökar för varje år. Det blir bakvänt om en kommun ska spara och säga upp personal, samtidigt som behoven av offentliga tjänster växer.

Färre händer ska klara samma service som tidigare. Risken är stor att kvaliteten på välfärdstjänsterna sjunker.

Numera stöds det av kända ekonomer som Assar Lindbäck och Lars Calmfors, av Sveriges Kommuner och Landsting men också av Skattebetalarnas Förening. Den 27 februari är ett viktigt datum för då diskuterar riksdagen kommunernas ekonomi.

SKTF har föreslagit ett stödpaket om 14 miljarder kronor för 2009 och 2010, att jämföra med bankstödet senast på 50 miljarder kronor. Senast i tilläggsbudgeten den 15 april bör ett sådant förslag finnas med för att kunna ge ett stöd redan från den 1 juli i sommar.

Är du beredd att verka för ett sådant statligt kommunpaket till gagn för kvaliteten i välfärdstjänsterna och för medborgarna i Jämtland?

ledarmot av SKTF:s förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel