Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Brown att visa upp sig

En provkarta av pointguards har visat upp sig i Jämtland de senaste säsongerna.

På fredag, mot LF, gör Ken Brown hemmadebut.

– Vi har fått acceptera läget, säger Pontus Frivold.

Skador, floppar och flyttar.

Av olika anledningar har Jämtland Basket testat en lång rad pointguards under de senaste säsongerna. Med växlande resultat.

På fredag kväll är det dags för Ken Brown att göra hemmadebut. Han är Jämtlands tredje amerikan på positionen under säsongen.

– Det tar tid att lära sig spela tillsammans, och vid varje byte får man börja om med vissa saker. Det som gör det enklare med Ken är att han har varit i svenska ligan och vet hur det fungerar, säger Jämtlands coach Pontus Frivold.

Det kan jämföras med Frivolds tid i Sundsvall, där Jakob Sigurdarson var en sammanhållande faktor.

– Så var det med Jakob. Och jämför man med just Sundsvall var det ett lagbygge man jobbade med i många år och det underlättar. Förhoppningen är att vi också ska kunna hitta sådan kontinuitet.

– Vi har spelare som har varit med i flera säsonger nu och försöker bygga något med dem.

Ken Brown har redan varit med i två bortamatcher och lärt känna sina nya lagkamrater.

Nu får även publiken chansen att bekanta sig med honom.

– Han har en helt otrolig fart, som jag sällan har sett. Nu ska vi bara lära oss när och hur vi ska utnyttja det, säger Pontus Frivold.

Även LF har haft problematiskt med sina importspelare. Forwarden Logan Stutz har fått sparken och ersättaren Kodi Augustus har inte hittat formen. Veteranguarden Keith McLeod, en uppmärksammad värvning med NBA-meriter, fick lämna efter stora skadeproblem.

– Det finns en del likhetstecken där. Det vore extra viktigt med en seger eftersom vi i så fall får övertag i inbördes möten, säger Pontus Frivold.

------------------------------

UPPKAST:

Basketligan, omgång 28

Jämtland–LF

Sporthallen, i kväll 19.04

Lagen

Jämtland

Stefan Zivkovicg, 180

Max Tandberg-Vallg, 184

Ken Browng, 185

Stefan Hellgreng, 186

Adama Darboeg, 190

Samuel Mukoozag, 192

Serabilo Boucarig, 192

Mikael Jönssonf, 193

Andreas Karlssonf, 200

Egal Salemanf, 202

Omar Zaghdanef/c, 203

Brandon Petersonc/f, 204

Coach: Pontus Frivold

LF

Adam Rönnqvist g, 181

Malcolm Grantg, 186

Brandon Bartong, 193

Christopher Ryang, 196

Niklas Larssonf, 198

Tim Whitworthf, 198

Tim Kearneyf, 200

Samir Alif, 200

Kodi Augustusf, 202

Arvid Isakssonc, 202

Danilo Sibalicf, 204

Johan Åkessonc, 210

Coach: Fredrik Joulamo

Läget

Det finns många likhetstecken mellan Jämtland och LF. Slåss om samma tabellposition, har tvingats byta flera importspelare och har skadekänningar på nyckelspelare.

Malcolm Grant är LF:s tredje pointguard för säsongen och väntas göra debut mot Jämtland. Kodi Augustus skulle ersätta floppen Logan Stutz, men spelaren som blev Årets forward i ligan 2012/13 (då med 08) har startat långsamt och snittar nio poäng per match så långt.

LF har vidare frågetecken för centerbjässen Johan Åkesson som har varit krasslig.

Sjukdomar har även gått i Jämtland, men det största frågetecknet gäller en skada på Adama Darboe.

– Han kommer att testas på förmiddagen, säger Pontus Frivold, som naturligtvis hoppas att den formstarke dansken får klartecken för att medverka.

– Men han har spelat väldigt tunga minuter på slutet och vi vill inte riskera något för fortsättningen.

I övrigt kommer Jämtland med samma lag som spelat den senaste tiden. Det betyder ingen Jimmy Widell, Johan Rönström eller Luka Marolt.

Statistik

• Lagen har mötts tre gånger under säsongen och varje gång är det faktiskt bortalaget som segrat. Jämtland vann med 83–77 samt 84–77 uppe i Luleå, men förlorade med 83–101 hemma.

• Jämtland passerar LF i tabellen vid seger. Det skulle också göra så att Jämtland har övertag i inbördes möten och därmed placerar sig bättre i tabellen vid lika poäng.