Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Fame i Östersund

Det var drygt 30 år sedan Fame gick på tv.

Nu görs den som musikal av esteteleverna på Sjölins Gymnasium i Östersund.

– Det enda jag kände igen var låten, säger Marcus Östlund-Blom, som fått rollen som dansare och sångare i musikalen.

Han är en av 46 elever på de estetiska programmen som är med i uppsättningen. De har valt att sätta upp den svenska versionen av Fame, och är nu i full färd att repetera musik, sång och dans.

Till sin hjälp har de musikalartisten Emil Nyström. Han är utbildad vid balettakademin och har gått musikalutbildningar på folkhögskola. Nu är han i Östersund i två dagar för att coacha esteteleverna.

Under förmiddagen har han suttit med eleverna och svarat på frågor om livet som musikalartist.

– Det är ganska tufft i den här branschen, man söker jobb hela tiden och man måste ligga steget före hela tiden, säger Emil Nyström.

Just nu är han med i Jesus Christ Superstar, som är på Sverigeturné. Hans främsta tips till de som trots allt vi slå sig in i branschen som musikalartist är de här:

– Att hitta de låtarna man är trygg med att framföra och att förebereda en teatertext innan man åker på audition, säger han.

Under eftermiddagen är Emil Nyström med när ett av numren till musikalen övas. Det är första gången bandet spelar med i låtarna. Det är trångt, varmt och svettigt. Marcus Östlund-Blom står längst bak i lokalen och sjunger och dansar. Han går till vardags på teaterlinjen och att dansa och sjunga är nytt för honom. Men när treorna ska slutproduktion, så som det är bestämt i skolplanen, blandas grupperna.

– Det är första gången jag ska sjunga och dansa på scenen, men det känns bra. Man blir lite hes bara, säger han.

På estetprogrammet på Sjölins finns fyra inriktningar; bild, dans, teater och musik. I slutproduktionen arbetar de alla tillsammans. Bildeleverna står för scenografi och affischer och musikeleverna för musiken. Alla har fått söka de stora rollerna via en audition. 19-21 mars spelas Fame på Storsjöteatern.