Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för gårdsförsäljning av vin

Jag besökte Östersund och invigningen av matlandet Sveriges huvudstad. Projekt som Eldrimnner, Mer värd mat och alla andra satsningar har äntligen gett resultat och får välförtjänt uppmärksamhet.

Ytterligare ett steg i utvecklingen av Sverige som det nya matlandet vore att att tillåta gårdsförsäljning av vin, mjöd och öl.

Regeringen har tillsatt en utredare som har tittat på möjligheterna. Ett gediget arbete har redovisat där man tagit hänsyn till alkoholens skadeverkningar och kommit fram till att det går att bibehålla Systembolagets monopol kombinerat med gårdsförsäljning.

I fjol var det politiska landskapet väldigt tydligt. Allianspartierna var för och de rödgröna emot förslaget. Nu har det dock förändrats och trots att (KD) tillsammans med halva folkpartiet till stor del är emot så finns det en majoritet för förslaget. Det som ritat om den politiska kartan är att Miljöpartiet ändrat åsikt och att dessutom de opålitliga (SD) anslutit sig till påhejarna.

Det har upprört att de svenska gårdsbutikerna även ska få lov att sälja utländska producenters varor.

Detta för att slippa EU-kritik om att utländska producenter och odlare diskrimineras.

Motståndarna drar slutsatsen att det är fritt fram för polska spritproducenter att starta butik på Sergels Torg.

Inget kan vara mer feltolkat.

Det är häpnadsväckande att man vill ge ett skräckscenario för att stoppa den oskyldiga gårdsförsäljningen.

Det lagda förslaget är omgärdat av en mängd regler.

Ett vingårdsbesök måste anmälas i förväg.

Besökaren ska erbjudas en upplevelse, till exempel ett föredrag om vinodling, besökaren får köpa med sig högst 3 liter vin per gång och den årliga försäljningen från gården får inte överstiga 2 000 flaskor á 75 cl.

Vem tror att internationella vinföretag vill investera i butiker som säljer så lite och lever under såna krav?

Och vilken gårdsproducent skulle vara intresserad av att sälja konkurrerande produkter i sin butik? Självklart kommer det att finnas en tillståndsmyndighet, som bestämmer vem som får sälja.

Nu när förslaget om gårdsförsäljning ska ut på remiss har vi chansen att, precis som i Finland, uppmuntra en helt ny näring.

Här kan skapas arbetstillfällen, turism och utveckling av landsbygden.

Låt oss hoppas att remissinstanserna och våra politiker inte försummar den möjlighet gårdsförsäljningen skulle ge vårt Jämtland.

Bengt-Johnny Johansson
Mathantverkare i Öster-Övsjö, Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel