Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för gofika i Östra Havsnäs

1902 byggdes skolan i Östra Havsnäs och 1953 lades skolverksamheten ner. Skolan förföll tills byborna tog saken i egna händer. I dag blomstrar skolan som aldrig förr och i juli bjuds det in till "Gofika".

– Fram till 1929 ägdes skolan av kyrkan innan kommunen tog över. När skolverksamheten lades ner drygt 20 år senare stod skolan tom i många år och förföll, berättar Elna Linde.

Hon är uppväxt i byn och har själv gått på skolan, därför har hon sett dess glansdagar, förfall och nu återuppståndelse.

– Det var en ganska folkrik by när skolans verksamhet var i gång, det bodde nog minst 100 personer här då, minns Elna.

Hon var med och bildade en förening i byn under tidigt 1980-tal där bybon Ingrid Olofsson var drivande.

– Sen har vi hjälpts åt och slitit. Vi ville ju att skolan skulle få vara kvar.

De samlade ihop gamla möbler för att inreda den gamla skolan igen och med hjälp av timmer från skogsbolaget byggdes en bakstuga av bymedlemmarna. Övervåningen rustades och inreddes som en bostad och ska nu hyras ut till semesterfolk som kommer till byn.

2011 ägde sista utbyggnaden av skolan rum, som kunde bli verklighet tack vare bidrag från Havsnäs vindkraftsfond, och förra året stod allt färdigt.

– Men det mesta hände under 1980-talet. Sedan har det mest varit underhåll, säger Elna och förtydligar:

– Och hela byn har varit involverad i stort och smått. Alla har hjälpts åt.

– Ja, snöröjning och gräsklippning har vi lejt bort, annars är det ideellt, säger Bengt Lindberg, som är ordförande i byföreningen och har fritidshus i byn.

Skolan har hunnit användas till mycket. Det har varit dop, några bröllop, surströmmingskalas och kruskalas, eller "Kakfrossa" som det tidigare hette. I sommar byter evenemanget namn till "Gofika".

– Då bakar byföreningen allt vi hinner. Det brukar bli 70 sorter och komma minst ett hundratal personer från byarna runt Strömsund. Lyckas vi, ska vi ha någon slags underhållning i all enkelhet, säger Elna.

Det är märkbart att de är engagerade. De vill ta tillvara på bykänslan och skolan är en viktig samlingspunkt för byborna.

– En dag kom vi på att vi skulle äta surströmming. Det slutade med att vi var ett helt långbord innan vi var klara, minns Elna.

– Det är viktigt att ta tillvara på bykänslan.

"Gofika" äger rum lördag 19 juli på skolan, förhoppningsvis utomhus, mellan klockan 12–17 och kostar 75 kronor.