Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för höstmarknad

Höstens absolut största tilldragelse i Åredalen, Åre Höstmarknad, är tillbaka. Det blir en blandning av knallar och höstfärger, men framförallt ett exposé i lokal mat, kultur och hållbarhet.

Annons

Åre Höstmarknad, som allt fler ser som ett naturligt slut på Åres barmarkssäsong, tuffar vidare och längre fram i specialutgåvan du just nu håller i hittar du Åre höstmarknads officiella program. Ett program som, åtminstone på pappret, ser mer genomarbetat ut än någonsin.

I år är det Åres gemensamma Destinationsbolag Åre Destination som står som arrangör för marknaden och samarbete med så många aktörer som möjligt har varit nyckeln till den marknad som nu kommer. Hanna Moback, projektledare vid Åre destination, är spindeln i nätet och Moback plockar fram tre saker som skiljer årets marknad från tidigare.

– Det är kulturen, historieberättandet och vårt tydliga fokus på hållbarhetsfrågorna, säger hon

– Vi har också försökt att tydligare lyfta fram det lokala och genuina i just Åre.

Ge några exempel?

– Jag tänker dels på de föreläsningar som besökarna kan lyssna på. Tom Widlund och Anders Hedström som berättar om Åre från förr, till exempel. Sedan har vi alla kulturutövare som kommer att dyka upp på olika platser och sammanhang under marknaden. Det är Nordcirkus, musikgruppen Fjällfot och så Musiklådan.

Grön motormässa. Vad är det?

– En mässa med bilar och terrängfordon med tydlig fokus på miljö och hållbarhet. Det handlar om miljöbilar alltså.

– Under mässan kommer man att kunna provköra olika miljöbilar sedan hoppas jag att utställarna kan svara på besökarnas frågor om bilar och miljö.

Vilket inslag i marknadsprogrammet är bäst, tycker du?

– "Det Goda Jämtland". I år har vi flera och bättre lokala matproducenter på plats under marknaden. Du hittar en 20-tal utställare i Åre park under marknadsdagarna.

– Sedan alla kulturinslag som poppar upp överallt under marknaden.

Åre Höstmarknad har sedan starten 2005 vuxit från 8 000 till cirka 20 000 besökare förra året. I fjol uppskattade polisen att marknaden besöktes av runt 20 000 besökare och den siffran tror Hanna Moback att årets marknads väl kan matcha.

– Kom i god tid för det blir trång. Och tänk på att inte allt händer under lördagen. Det finns en stort utbud även under fredag och söndag, säger Hanna Moback.