Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för höstmarknad i Åre – här är årets nyheter

I årets upplaga av Åre höstmarknad står musiken i fokus. Detta tack vare en ny stämma för musiker och musikanter, instrumentmakare och berättare.
– Det ska bli så spännande, säger marknadsgeneralen Ola Bergqvist.

Som vanligt bjuder höstmarknaden på ett digert program med start på fredag klockan tolv. Gamla godbitar som torgmarknad med mat och hantverk, olika mässor nere i Holiday Club på Åre strand samsas med nya inslag.

Ingen kommer att missa att musiken fått ett större utrymme än tidigare. Det beror på den nya stämman med cirka 40-deltagare. Nordic Soundscapes samlas på hembygdsgården där det bland annat blir workshops.

– Vissa av aktiviteterna är öppna för alla att delta i, upplyser Ola Bergqvist som arbetar på Åre Destination AB.

På torgscenen kommer de se till att olika musikakter att lösa av varandra i strid ström. Det blir allt från kaukning till blues. Grammisnominerade Hoven Droven avslutar helgen med en konsert klockan två på söndag.

Ola Bergqvist berättar att kulturinslagen på marknaden, som till exempel det samiska temat på Thomassons gård, är uppskattat. Att kunna utöka med mer musik kommer att ge en bra inramning av arrangemanget, menar han.

En annan nyhet är att fler byar deltar i programmet. Förutom Åre och Duved hänger Årebjörnen med för första gången.

– Vi vill att det ska hända något här också. Det är hemskt mycket folk som bor i Björnen under höstmarknaden, säger Rickard Fredriksson som driver Årebjörnens Skidcenter.

Han står och putsar fönster när ÖP kommer på besök. Det är första gången han öppnar butiken så här tidigt på hösten. Nu ska lokalerna ställas i ordning så att det går att ha en utförsäljning av bland annat skidor. Carins krog ska hålla öppet och det blir bakluckeloppis samt Åre slalomklubbs årliga försäljning av begagnade varor.

Åre höstmarknad brukar locka omkring 20 000 besökare och det kan bli riktigt trångt speciellt under lördagen. För att slippa parkeringskaos erbjuds gratis bussar från Duveds liftparkering via Duved med stopp vid hembygdsgården och till Åre station. I Duved finns gott om p-platser, hela 1 000 stycken.

Det är första gången man prövar skytteltrafik.

– Vi vill göra det enklare att ta sig från Duved till Åre. Man ska inte behöva tänka på att ta bilen. Det kan skrämma besökarna att behöva leta efter parkeringar, säger Ola Bergqvist.

Fungerar detta kan det bli tal om att fler orter, som Undersåker och Järpen, kan erbjudas gratis buss.

– Vi får se hur det här fungerar. Men det kan bli nästa steg, säger Bergqvist.