Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för manifestationen Konstens Vecka

Ett samlat grepp för konsten.
En manifestation.
Så kallas Konstens Vecka, som i Jämtlands län invigs på fredag.

Allt från akvareller till performance. Under Konstens Vecka pågår fler än 30 utställningar runt omkring i länet. Lokala konstnärer håller sina ateljéer öppna och konstföreningarna håller föredrag och kurser. I Östersund har i stort sett alla gallerier extraöppet för att visa konst. På Designcentrum håller KonstLAB konstworkshops för unga och på Clarion Hotel arrangeras konstutställning med pubafton.

Det är några av punkterna på Konstens Vecka i länet.

– Vi gör det här för att stimulera konsten och visa på vikten av konst. Konst är folkbildning också. Det här ä en manifestation, konst ger så otroligt mycket glädje och kreativitet, säger Ellen Hyttsten, ny ordförande i Sveriges Konstföreningar distriktet Jämtland-Härjedalen.

Sveriges Konstföreningar är huvudarrangörerna för Konstens Vecka, som är ett nationellt återkommande evenemang. Föreningen är en paraplyorganisation för landets konstföreningar, i länet finns 14 konstföreningar med sammanlagt några tusen medlemmar.

Konstens Vecka i Jämtland arrangeras i samarbete mellan Sveriges Konstföreningar, Östersunds kommun, Länskulturen, Jamtli och Jämtlands läns konstförening. Varje år på våren samlas en grupp med representanter från samarrangörerna och planerar för veckan.

– Det som är utmärkande i vårt län är att vi gör sådana kraftsamlingar kring konsten. Det till och med uppmärksammas nationellt, en gång la de riksinvigningen här, så duktiga är vi. Det handlar mycket om att vi samverkar och samarbetar på ett bra sätt, säger Karin Kvam, konstkonsulent på länskulturen.

Årets tema på kulturveckan är politisk konst. Hammerdals konstförening uppmärksammar detta och arrangerar utställning och besök av konstnären och tecknaren Robert Nyberg, som bland annat är känd för sina teckningar till Aftonbladets ledarsida och hos föreningen Ordfront.

På Jamtli invigs utställningen "Konst+humor=sant" på söndag, utställningen pågår fram till i mitten av oktober och visar bland annat bilder av flera kända kvinnliga bildkonstnärer och politiska karikatyrer av Kjell Nilsson-Mäki. Konstens Vecka pågår fram till 5 oktober, då den avslutas på Jamtli.

Hela programmet till Konstens Vecka fås här.