Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ny kommunreform

Det är över 40 år sedan den senaste kommunsammanslagningen gjordes. I dag torde väl alla vara ganska klara över att den då omtvistade åtgärden låg utomordentligt väl i tiden.

Det borde därför vara tid för att allvarligt överväga en ny kommunreform, framför allt i Jämtland. En förutsättningslös utredning om vilka ekonomiska positiva konsekvenser en sådan åtgärd skulle innebära borde vara högintressant.

I samma utredning bör man givetvis ta med eventuella konsekvenser av ett återförstatligande av skolan, som det förefaller finnas stort stöd för ifrån allmänheten.

Göran Stiernstedts (nationell samordnare för effektivare resursanvändning inom hälso- och sjukvård) analys av antalet landsting bör givetvis också beaktas. Bara inom IT-området framgår det med önskvärd tydlighet att resurser öds utan att man uppnår rätt effektivisering.

I dag saknas gemensamma lösningar men ändå satsas 7 miljarder årligen bara inom denna sektor.

Gränsdragningarna mellan olika landsting i sjukvårdsfrågor kan också vara besvärande för de alltmer rörliga medborgarna som tenderar att vistas på olika bostadsorter.

Enligt experter i sjukhusfrågorna skulle resurserna bättre räcka till med en mera objektiv syn på belägenheterna. Det borde inte vara omöjligt att skilja sjukvården från regionen och låta sjukvården ingå i ett större perspektiv/område. Det finns lösningar på nära håll att ta del av, exempelvis Danmark och Norge.

Med utgångspunkt från ovanstående skulle regionen få samtliga resurser från nuvarande kommuner, men med skatteväxling till staten för skolans område och överförande av resurser från sjukvården till storregion för sjukvården.

Regionen skulle då ha kvar ansvaret för regional utveckling och de områden som nu ligger på kommunerna, skolan och sjukvården frånräknad.

Stopp, säger någon, det blir ett demokratiskt underskott från ytterområdena till förmån för centrala Jämtland. Det kan ifrågasättas, men underlaget för rekrytering av kvalificerade politiker minskar med utflyttning och även motviljan att ta på sig uppdrag är en hämmande faktor för den demokratiska mångfalden.

Jag tror att de politiker som får det övergripande ansvaret kommer att se på hela regionen. Finns det kraft i centrum spiller den också över på periferin. Det är också troligt att arbetsuppgifterna på tjänstemannasidan blir ännu mera lockande för ytterligare ökning av kompetens och kvalitet.

Karl Erik Eriksson, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel