Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för orgelfrossa i Östersund

Med start på måndag kväll bjuder Östersunds församling på en hel vecka med orgelkonserter - varje dag.

Annons

– Vi hade en liknande orgelvecka för ett par år sedan, då med inbjudna musiker. Denna gång är det lokal prägel på alla spelningarna och det känns kul, säger församlingens organist Nicklas Strandberg.

Det är han och frilansorganisten Jonas Karlsson som byter av varandra vid pedalerna, Jonas ska göra sex av nio spelningar inklusive fem improvisationer i Gamla kyrkan vid lunchtid:

– Jag gillar klangen i Gamla kyrkan, den orgeln - en Hammarberg - svarar direkt, men Storas orgel är också maffig, säger han sedan de båda improviserat fyrhändigt en stund.

Nicklas föredrar den stora orgeln - en Grönlund - på grund av möjligheterna, den har 52 stämmor. Där ska han spela franska kompositörer som Poulenc, eftersom stora kyrkans orgel är av fransk typ.

Franska kompositörer anger i detalj hur verket ska spelas, medan exempelvis Bach inte skriver några instruktioner alls.

Jonas har med sig tiotalet melodier han kommer att improvisera kring, även Nicklas har en improvisationskonsert under veckan.

Uppe i kyrktornet kliver vi in bland de hundratals piporna och beundrar det enorma bygget, som kostade församlingen 15 miljoner:

– Det är ett fantastiskt instrument som varierar mellan årstiderna, klangen är som renast vintertid då det är torrare och träet krymper lite. Sedan sväller det sommartid och då låter instrumentet mer som en mormor med influensa, säger Nicklas och visar hur piporna är monterade.

– Den är som en välutrustad Mac, medan den andra mer är en PC...

-------------------

"Instrumentens Drottning"

Musik/Östersund
Orgelveckan med nio konserter är en del av 100-årsfirandet i Östersunds församling.

• Måndag 14 oktober
12.00 Gamla kyrkan improvisationer av Jonas Karlsson
19.00 Stora kyrkan Orgelkonsert med stycken, arior och duetter av J.S. Bach med Collin t'Hart (orgel), Peter Mellgren (baryton), Ingrid Grahn (sopran), samt Karin Månsson och Stig-Erik Mattsson (altblockflöjt).

• Tisdag 15 oktober
12.00 Gamla kyrkan improvisationer av Jonas Karlsson
• Onsdag 16/10
19.00 Stora kyrkan Jonas Karlsson – Orgel

• Torsdag 17 oktober
12.00 Gamla kyrkan improvisationer av Jonas Karlsson

• Fredag 18/10
12.00 Gamla kyrkan improvisationer av Jonas Karlsson
19.00 Stora kyrkan Improvisationskonsert över temat "Ljud & Gud" Nicklas Strandberg, orgel, Lars-Åke Wikström, recitation.

• Lördag 19 oktober
12.30 Gamla kyrkan improvisationer av Jonas Karlsson

• Söndag 20/10
16.00 Stora kyrkan - avslutningskonsert med Östersunds orkesterförening under ledning av Orwar Eriksson. Bland annat framförs Poulenc´s "Orgelkonsert i g-moll" med församlingens organist Nicklas Strandberg som solist.