Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för #rättvistäckning

Utbyggnaden av bredband och mobilnät är allt annat än rättvis.
Vem som har uppkoppling och vem som står utanför är en central och avgörande framtidsfråga.

Annons

Debattera #rättvistäckning här

Frågan är om det finns någon annan infrastruktursatsning som skulle ge mer tillbaka på varje nedlagd krona i form av samhällsekonomisk utveckling än ett heltäckande nät av fibernät och snabb mobil uppkoppling i ett glesbygdslän som Jämtland.

Ändå har utbyggnaden av den digitala infrastrukturen mer handlat om initiativ från eldsjälar som bestämt sig för att med ideella krafter gräva och skrapa ihop bidragspengar än genomtänkt satsning på lika villkor för alla i samhället, oavsett var.

Just nu pågår en utbyggnad av mobilnätet och fiber i vissa delar av Jämtlands län. Den som har tur och råkar bo eller befinna sig där det digitala nätet byggs ut kan glädja sig åt att plötsligt känna sig välkommen i den digitala världen.

Den som till exempel driver sitt turistföretag utanför nätet får fortsätta att leta uppkoppling för att uppdatera sin hemsida eller be besökarna om ursäkt när kreditkortsläsaren inte får kontakt med världen där ute.

Förväntan om en snabb och säker uppkoppling – oavsett var man befinner sig - har blivit en slags självklarhet. Men vad händer när alla inte har tillgång till den digitala världen?

Vi, fyra utgivare för SVT Nyheter Jämtland, Sveriges Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten möter den här verkligheten varje dag i vårt arbete.

Vad händer när våra lyssnare, tittare, användare och läsare saknar möjlighet att ta del av den lokala journalistiken och debatten.

Just nu pågår en utredning om mediernas framtid. Utgångspunkten har ett tydligt medborgarperspektiv. Utredaren skriver i ett delbetänkande som kom i höstas:

När fler medier gå över till digital distribution är det därför av yttersta vikt att bredbandstäckningen kan säkerställas i hela landet så att inte infrastrukturen hindrar dessa medborgare från att berika demokratin i allmänhet och det demokratiska samtalet i synnerhet.

I Jämtlands län är det ingen självklarhet med bra mobiltäckning, utbyggnaden är bland den sämsta i landet och orättvisorna är stora. Det innebär ytterst att demokratin försvagas, eftersom tillgången till information och journalistik inskränks.

Medieutredningens slutsatser är oerhört kraftfulla. Demokratin står på spel. Men även möjligheterna för alla i hela landet att bidra till tillväxten.

Som publicister i ett län med stor potential till utveckling och med unika naturtillgångar – titta bara på besöksnäringen – har vi skyldighet att belysa en av regionens viktigaste framtidsfrågor.

Det finns exempel på företagare som lämnat länet på grund av bristfällig uppkoppling som gjort deras företagande omöjligt. Vi menar att den nyckfulla strategin för digital utbyggnad i allra högsta grad påverkar Jämtlands län – och andra liknande områden i Sverige – mycket negativt. Och orättvist.

Därför startar vi satsningen #rättvistäckning. Det är ett gemensamt initiativ av de fyra ledande medierna i länet, från Public Service och Mittmedia.

Under en dryg vecka kommer vi på olika sätt i våra medier nyhetsbevaka bredbands- och mobilnätsfrågan. Berätta om vad som inte fungerar men också skildra de lyckade exemplen på vad ett bra nät kan innebära för utvecklingsmöjligheter.

Vår granskning kommer att mynna ut i en direktsänd debatt från Folkets Hus i Strömsund nästa torsdag.

Vår ambition med den här unika gemensamma satsningen är att peka på orättvisorna men framförallt visa på vilka möjligheter som medborgare och företag riskerar att gå miste om när de står utanför den digitala världen.

Möt oss i Strömsund den 17 mars!

Camilla Wahlman

Redaktionschef SVT Nyheter Jämtland

Hans Lindeberg

Chefredaktör Östersunds-Posten

Viktoria Winberg

Chefredaktör Länstidningen, Östersund

Ricky Karström

Kanalchef Sveriges Radio Jämtland

---

---

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Läs också:

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel