Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags skydda hunden mot borrelia

Har din hund tappat aptiten? Eller blivit slö och börjat halta? Då kan den ha fått borrelia – vilket kan undvikas genom att skydda hunden mot fästingar.
Däremot är det troligen ingen större vits att ge katten skydd.

– Experiment har visat att katter kan bli infekterade av bakterien. Men det är okänt om de kan bli sjuka. Det har aldrig konstaterats med säkerhet att de kan få symptom, säger Lotta Gunnarsson, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Enda anledningen till att skydda katten mot fästingar är ifall man vill skydda sig själv, det vill säga undvika att katten släpar in blodsugare i huset.

Det är annorlunda med hundar. De kan bevisligen få borrelia och bli sjuka. Symptomen är feber, nedsatt aptit, trötthet, hälta.

– Fast vanligt är det inte och ofta är det jättesvårt att bedöma om hunden verkligen blivit smittad. Symptomen är diffusa och svåra att konstatera. Om man misstänker borrelia bör man gå till veterinären, säger Gunnarsson.

Hon anser att man bör skydda hunden mot fästingar under sommarhalvåret. Det finns många olika medel, exempelvis så kallade spot on-preparat som droppas på hundens hals och är avskräckande för blodsugarna.