Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dählie tror på seger

Björn Dählie hoppas att politikerna säger ja till hans satsning i Ullådalen. Projektet skapar inte bara nya bäddar utan även nya arbetstillfällen. Dessutom kan inte Åre nå målen i Vision 2020 om inte området byggs ut.

Annons

Det var i mars 2010 som ÖP för första gången berättade om Björn Dählies planer på ett nytt fritidshusområde i Ullådalen. Då hade skidåkarlegenden från Norge lyckas köpa flera fastigheter i området och i tysthet börjat planera en utbyggnad av Åres sista outbyggda fjällnära område.

Projektet möttes redan från start av kritik av stug- och markägare samt av miljövänner. Protesterna gav resultat. I alla fall tog Dähliebyn AB bort ett antal tomter nära trädgränsen

För några veckor sedan samlade Dähliebyn AB inbjudna företagare och aktörer i Åres turistnäring till en guidad tur runt i Ullådalen och Rödkullen. Detta resulterade i en namnlista som cirkulerar i byn där företagare uppmanar byborna att stötta projektet. Annars kan inte Åre nå målet med ökad tillväxt, menar företagarna.

– Jag känner att vi har haft väldigt viktiga diskussioner sista månaden, säger Björn Dählie.

Han är efterklok och tänker att han borde ha visat sina planer för turistföretagen för länge sedan. Då hade stödet kanske kommit tidigare och en del av protesterna hade kanske uteblivit.

– Jag har gjort ett för dåligt jobb. Jag har inte klarat att kommunicera vad projektet har gått ut på.

Nu är han nöjd över stödet.

– Jag är väldigt glad för det. Det är viktigt för oss. Och jag känner att de är helt rätt.

Björn Dählie har arbetat med Rödkulleprojektet i flera år och har redan plöjt ner miljontals kronor. Han är bekymrad över hur det ska gå men är ändå optimistisk. Politikerna måste förstå att det här handlar om vad Åre vill i ett 20-års perspektiv.

– Jag tror att om Åre ska nå målet med att vara Skandinaviens bästa helårsdestination och vara ledande så säger man ja.