Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dähliebyn får nya ägare – Daniel Kindberg tar över

Den forne NHL-spelaren Markus Näslund och Östersundsprofilen Daniel Kindberg tar över Dähliebyn i Åre.
– Vi fokuserar på utbyggnaden av ett bycentrum i Rödkullen, säger Daniel Kindberg.

Dählieprojektet i Ullådalen i Åre och har i fem år projekterats av skidveteranen Björn Dählie, men nu tar den före detta NHL-spelaren Markus Näslund och Östersundsprofilen Daniel Kindberg över som ägare. Projektet kommer fortsättningsvis drivas under namnet Rödkullen Panorama, som också är det namnet på det nya bolaget som äger både Dähliebyn AB och Rödkullen Exploatering AB.

– Jag personligen brinner för Jämtland och tycker att det är spännande att vara med och investera i en tillväxtregion, vilket jag anser att Östersund och Åre är, säger Daniel Kindberg, som också är vd för Östersundshem och ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.

– För mig är det ganska lika. Det är möjligheten att få vara med och forma någonting som lockar mig. Dessutom är varumärket Åre starkt och roligt att få jobba med, säger Markus Näslund som även har andra byggprojekt på gång i Västernorrland, om än bara i planeringsstadiet.

Det som de köpt och förvärvat är alltså det så kallade Dählieprojektet, som projekterar mark i Rödkullen, i Ullådalen i Åre. Vad de båda nya ägarna har betalat för projektet vill de inte säga.

Projektet är just nu i detaljplanefasen och de hoppas att detaljplanen blir antagen under det första kvartalet 2017. Utvecklingshorisonten ligger på 20 år och när exploateringen är klar kommer det finnas mellan 8 000 och 10 000 bäddar.

– Dählie har gjort ett stort arbete för att få fram konturerna av hur området i stort ska exploateras, det är där vi tar vid, säger Daniel Kindberg.

ÖP har tidigare rapporterat om att projektet, som blivit mycket omdebatterat. Motståndarna hävdar exempelvis att det är ett av de få områden i Åre som återstår där vandrare och skidåkare kan röra sig fritt och att det därför inte borde exploateras.

– Det är alltid omstritt när man exploaterar och det måste man ha en stor respekt för olika människors uppfattning hur man ska förändra deras miljö där de verkar och bor. Där är dialogen väldigt viktig och vi får ta vid den som varit och försöka lyssna vad olika sakägare har att säga, säger Daniel Kindberg och fortsätter:

– Men jag vet inte om det här är mer omstritt än någon annan exploatering som genomförs i den omfattningen.

Längre fram i höst kommer de återkomma med mer information och detaljer kring de strategiska planerna, men redan nu kan de berätta om vad de kommer fokusera på.

– Det känns som att vår tyngdpunkt kommer att ligga på att utveckla bycentrumet i Rödkullen. Sen kommer det att pågå parallella processer med också tomter av olika slag, säger Daniel Kindberg.

Någon vd för nya Rödkullen Panorama AB är inte ännu utsedd. Både Daniel Kindberg och Markus Näslund har främst roller som investerare och ägare.

– Vi engagerar oss på en strategisk nivå. Operativt kommer det vara andra som jobbar med det dagliga värvet, säger Daniel Kindberg.

Bakgrunden till försäljningen ligger enligt Björn Dählie att han är engagerad i ett flertal andra projekt.

– Det har varit spännande att utveckla projektet tillsammans med Skistar som partner och i tät dialog med Åre Kommun. Det har varit fem lärorika år för mig och nu lämnar jag stafettpinnen vidare för nästa etapp, säger Björn Dählie i ett pressmeddelande, då han inte deltog i tisdagens presskonferens.

Läs mer:

Massiv kritik mot Dählies 120 nya tomter i Ullådalen

Om Dählie bygger kastar markägarna ledkryssen

DEBATT: Åres politiker viker sig för Dählie