Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dählies vindkraftpark såld

Tillståndet att resa vindkraftverken har funnits en tid men nu finns också bolaget som vill bygga.

Vasa vind har köpt Björn Dählies och Hans Olofssons projekt Åskälen-Österåsen.

Vasa Vind har nu tillstånd att resa 150 vindkraftverk i trakterna kring Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden.

De äger sedan tidigare flera parktillstånd och före jul blev det också klart med köpet av Björn Dählies och Hans Olofssons stora projekt Åskälen-Österåsen sedan Stena Renewables hade dragit sig ur.

Arrendekontrakten med markägarna och tillstånden att bygga finns nu hos Vasa Vind.

Köpesumman är okänd men tillsammans med de två blivande parker som bolaget redan äger tillståndet till, Gåxsjö-Rafstjöhöjden, Ratsjöhöjden och den blivande park i Munkflohögen som hade tillstånd men som nu ska örnkontrolleras en gång till, blir det totalt 150 vindkraftverk.

Totalt blir det en investering på 4,5 miljarder kronor har Vindkraftcentrum i Hammerdal räknat ut.

– Det kan vara den enskilt största investeringen i länet, säger Torbjörn Laxvik, projektledare vid Vindkraftcentrum.

– Jo, det stämmer nog. Man räknar med att varje vindkraftverk kostar 30 miljoner kronor med vägar och fundament, säger Vasa Vinds vd Annette Eriksson.

Hon berättar att planen är att bygga samtliga vindkraftparker samtidigt. Att samordna allt och därigenom få lägre kostnader. Möjligen blir det också färre snurror om kostnaderna kan kapas nu när företaget har fler parker att spela med.

– Elpriset och elcertifikaten är så låga nu så för att få ekonomi i vindkraftverk krävs bra vindlägen och parker där man kan optimera drift och underhåll. Kan inte den här parken få ekonomi tror jag inte att det finns många parker i Sverige som kan det. Det är troligt att det blir färre verk än vi har tillstånd till.

Vasa Vind är ett växande företag med ägaren Hg Capitals bakom sig. Enligt Annette Eriksson är företaget intresserat av att öppna kontor i länet.

– Vi är fem stycken som jobbar i Stockholm nu men vi vill starta kontor närmare vindkraftverken.

Vindkraftverken planeras att byggas under 2015-2017 och innebär att Östersunds kommun får sin första vindkraftanläggning. Dählie-parken ska ligga mellan Hammerdal och Häggenås.