Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalai lama: Kinas Tibet ett helvete

Ett halvsekels kinesiskt styre har förvandlat Tibet till ”ett helvete på jorden”, sa regionens landsflyktige andlige ledare Dalai ­lama på tisdagen – exakt 50 år sedan Kina slog ner ett stort tibetanskt uppror och drev honom i exil.

Annons

Kina svarade med att stämpla buddhistmunken och fredspristagaren som lögnare.

tibetanska exilregeringens säte i Dharamsala i norra Indien anklagade Dalai lama kommunistregeringen i Kina för att ha dödat hundratusentals tibetaner och dragit ”oändligt lidande och förödelse” över Tibet med en rad repressiva och våldsamma kampanjer.

– Dessa störtade tibetanerna in i sådant djupt lidande och umbärande att de bokstavligt talat fick ett helvete på jorden, sade han inför omkring tiotusen tibetaner från olika delar av världen, alla samlade på gårdsplanen framför Dharamsalas största buddhistkloster. Hundratusentals tibetaner dog till följd av dessa kampanjer, tillade han.

– Ännu i dag lever tibetaner i konstant rädsla, fortsatte Dalai lama.

– Deras religion, kultur, språk, identitet är nära att utplånas. Det tibetanska folket ses som kriminella, som förtjänar att dö.

Washington lades på tisdagen fram ett förslag om att USA ska uppmana Kina att upphöra med sitt ”förtryck” av Tibet. Representanthusets talman Nancy Pelosi, sedan länge engagerad i Tibetfrågan, sade till tibetaner och deras anhängare att ”situationen i Tibet utmanar världens samvete”.

– Om frihetsälskande folk inte talar ut om mänskliga rättigheter i Kina och Tibet så förlorar vi vår moraliska rätt att tala om sådant på alla andra platser i världen, förklarade hon.

I Peking avvisades det amerikanska kongressförslaget som oförenligt med Tibets historia och verklighet. Kinesiska UD:s talesman Ma Zhaoxu förkastade också Dalai lamas uttalanden som ”lögner” och slog fast att han inte tänkte bemöta dem. (TT)