Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig information om lägenhetsaffären

Utförsäljning av allmännyttan är en fråga med stark politisk laddning. Allmännyttan är, rätt använd, ett verktyg som ger stora möjligheter till demokratisk påverkan över bostadspolitiken i en kommun.

Därför är det tråkigt när Tord Andnor beskriver försäljningen av 1 698 lägenheter ur Östersundshems bestånd som "det enda realistiska". Låt oss vara tydliga: Vad som är realistiskt är en fråga om politiska värderingar.

Debatt: Tord Andnor om varför Östersundshem vill sälja lägenheter (1 mars)

Framför oss förtroendevalda ligger en målkonflikt. Intressen ska vägas mot varandra och med stöd i våra värderingar tillmäter vi olika målsättningar olika tyngd.

Är det till exempel viktigare att avkastningskrav uppfylls än att Östersundshem kan erbjuda många lägenheter med rimliga hyror?

Det är en fråga som nu står inför ett avgörande: Om de 1 698 bostäderna säljs blir också Östersundshem av med ett stort antal bostäder som har lägre hyror.

Därtill är det underlag vi förtroendevalda har fått oss tillsänt inför denna miljardaffär ovanligt fattigt.

Till skillnad från vad Tord Andnor skriver i sin debattartikel kan jag till exempel i våra handlingar inte läsa ut att pengarna från försäljningen ska användas som egen insats. Tvärtom verkar det som att försäljningspengarna ska användas för att amortera på befintliga lån.

Vi förtroendevalda får heller inte veta vilka intäkter Östersundshem går miste om vid en försäljning utan bekvämt nog bara vilka utgifter bolaget slipper.

På samma sätt som köparen planerar att göra vinst på sitt förvärv, på samma sätt borde det också vara en lönsam affär för Östersundshem att behålla hyresintäkter från 1 698 betalande hyresgäster.

Kort sagt finns ett informationsunderskott bland oss fullmäktigeledamöter som gör att vi är hänvisade till muntliga löften och utfästelser i media för information om köpet.

Därtill stressas nu ärendet fram till kommunfullmäktige och beslut fattas redan 17 mars i stället för i april, som Östersundshem först meddelade.

Att det uppstår missnöje och osäkerhet till följd av hur beslutsprocessen har lagts upp kring denna politiskt laddade affär är inte konstigt. Det blir knappast bättre av påståenden om att ingenting annat än försäljning är realistiskt.

Nisse Sandqvist (V)

ledamot i Östersunds kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel