Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig isolering kan kosta stora pengar

Det finns fortfarande många hus med dålig isolering på vinden.
Något som på sikt kan kosta stora pengar.

Annons

– Usel vindsisolering innebär att en stor del av värmen bara försvinner rätt upp i tomma intet. Gissa om det går åt mycket energi för att hålla huset varmt då, säger Patrik Westner som driver företaget Heta arbeten Tak & Energi i Östersund.

Många som har dålig isolering ovanför innertaket hör av sig för att få golven tilläggsisolerade.

– De känns kalla men det beror ju på att värmen stiger och försvinner uppåt Det blir ett sug i hela huset som påverkar fönster, dörrar och golv, säger Patrik Westner som drivit sitt företag i två år.

– Jag sysslar mest med byggande och takläggning men kom på a t t det behövdes bredare lösningar för att ha jobb i alla lägen. Nu kan vi göra allt från grunden från att gjuta plattan till taket och då ingår naturligtvis isolering, säger Patrik Westner.

Lösullsisolering kan användas både vid nyproduktion och vid tilläggsisolering.

Företaget har en stor lastbil med utrustning som på en timme kan fylla en normal villavind.

– Lösull har fördelen att det inte bildas köldbryggor som det kan göra mellan isoleringsmattor. Om man sedan väljer mineralull eller cellulosaisolering är en smaksak men också lite beroende på vilket material det isolerats med tidigare, säger Peter Emanuelsson som sköter företagets isoleringsarbeten.

Han har arbetat nästan 20 år i branschen och varit med om det mesta.

– Många har en felaktig uppfattning om att det är bättre ju tjockare isoleringen är. Sanningen är att en tjocklek på 50 centimeter är nog för vinden. Blir det mer trycks isoleringen ihop och dess egenskaper försämras, säger Peter Emanuelsson.

När det gäller isoleringens tjocklek har materialet naturligtvis stor betydelse.

– 40 centimeter spån motsvarar inte ens hälften av 40 centimeter lösull, säger Patrik Westner som skaffat en värmekamera för att hjälpa kunderna. En apparat som obenhörligen visar var huset läcker energi.

– Det finns oftast saker att göra. När det gäller vinden är det också viktigt att ventilationen är bra. Väggarna brukar oftast vara skapliga och när det gäller fönster kan det faktiskt räcka med att byta silikonlister runt fönstren, säger Patrik Westner som tror att det kommer att bli allt fler som tilläggsisolerar sina hus framöver.

– Dels ska ju alla villor som säljs numera energibesiktigas och dels innebär ROT-avdraget att man får dra av hälften av arbetskostnaden, säger Patrik Westner.

Det finns tillverkare av isolering som på sina hemsidor har program som ger exakta beräkningar av vad en tilläggsisolering innebär i olika dela av landet, hur man ska gå till väga och hur många år det tar innan investeringen blir lönsam.