Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig svensk försvarsstrategi

Försvaret har lagt upp en strategi där man försvarsplanerar för endast fem områden; förutom våra tre största städer också Gotland och gränsområdet mot Finland.

Vid angrepp kan bara ett försvaras. ÖB anser att Stockholm är viktigast, som man bara kan försvara i en vecka.

Att skydda storstäderna måste vara en av de sämsta försvarsstrategierna. Så länge vi försvarar befolkningscentrum är vi också försörjningsansvariga. Lämnar man över dem till angriparen så är man av med försörjningsproblemet.

Jag känner inte till något krig där man stridit för att erövra befolkningen, utan det är alltid materiella och ekonomiska aspekter.

ÖB:s försvarsstrategi inbjuder till ett angrepp mot Sverige – ta våra naturtillgångar och infrastruktur så tar vi hand om människorna.

Rent taktiskt är det betydligt bättre att försvara glesbygd och naturtillgångar. Dessutom för en angripare mycket svårare att vinna ett sådant krig. Befolkningscentrum ska försvaras måttfullt för att avhända sig försörjningsbördan till angriparen.

Sverige kan inte lägga nästan 50 miljarder på ett försvar med en strategi som utgör en lockelse för vilken nyckfull utländsk ledare som helst.

Varken Sovjetunionen eller nu stora delar av västvärlden lyckas besegra afghanerna. Med ålderdomliga gevär har de sedan 1979 lyckats försvara sig mot militära supermakter, ännu utan nationell kapitulation.

Om varje kyrksocken fick behålla sina skattemedel för att skapa sig en helt egen försvarsstrategi, skulle vi få ett förvar enligt afghansk modell. Centralmakten skulle naturligtvis bäva inför hotet att övriga Sverige inte skulle försvara dem.

Retoriskt måste man därför ställa frågan varför vi ska försvara dem, när de inte är beredda att försvara oss?

Carl Festin

Atlantispartiet