Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt bredband skapar problem

Det mobila bredbandet fungerar dåligt i Stora Blåsjön. I synnerhet under turismsäsongen när nätet är överbelastat, därför vill byborna se en förändring.

– Infrastrukturen måste bli mycket bättre, säger Inger Långström, boende och företagare i byn.

Bristen på ett ordentligt mobilt bredband är ett problem i Stora Blåsjön. Monica Hansson bor i egentligen i Linköping men har ett fritidshus i Stora Blåsjön. Hon vill se ett bättre mobilt bredband.

– Som det ser ut nu vet man aldrig om man kommer ut på nätet eller inte, säger hon.

Under påsk och sommar kan invånarantalet i Stora Blåsjön, som är ungefär 70 personer, mer än fördubblas. Mängden människor gör att nätet blir överbelastat och det är detta som orsakar problemet.

Inger Långström bor i Stora Blåsjön och äger Stora Blåsjöns fjällcamp. Hon beskriver det dåliga mobila bredbandet som ett stort problem.

– Vi har svårt att svara på mail och betala räkningar. Vi betalar för en tjänst som inte fungerar, säger hon och fortsätter:

– Infrastrukturen måste bli bättre annars blir det här en plats som gud glömde, och det vill vi inte, säger hon.

Monica Hansson har tagit initiativet till att samla in underskrifter till en namnlista som hon har skickat till Post– och telestyrelsen. Syftet är att försöka påverka så att det mobila bredbandsnätet får större kapacitet, och hon hoppas att det ska få effekt.

Marcus Haglund, informationsansvarig på Telia, känner till problemet med dåligt mobilt bredband i glesbygden.

– När vi bygger ut nätet tar vi höjd för hur många som bor på en ort, alltså normalläget, inte topparna som kan ske då och då. Men det är viktigt at felanmäla när problem uppstår, säger han.

Orsaken till tankesättet är ekonomi. Det skulle enligt Marcus Haglund kosta för mycket att bygga ut.

Men det pågår en satsning, som kallas miljardsatsningen, som ska ge bättre mobilnät i Sverige till år 2015. Huruvida Stora Blåsjön ingår i satsningen eller inte kan han inte svara på.

Monica Hansson vill se att staten agerar genom att bygga ut mobilnätet i Stora Blåsjön.

– Samhället måste rycka in när marknaden inte fungerar, säger hon.