Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt väder förhindrade skyddsjakten

När tragiska olyckor inträffar ropas det efter kraftfulla åtgärder, så även i rovdjursfrågan. Inte sällan speglar medierna händelserna polariserat och myndigheterna ställs till svars.

Länsstyrelsens uppgift är att realisera nationell politik i länet. Rennäringen är en basnäring i länet och ingår som en mycket viktig del tillsammans med andra parter när det gäller att forma rovdjursförvaltning.

Stammarna av björn och lodjur har minskat sedan 2008. Det är ett direkt resultat av beslut som bland annat tagits i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation.

Faktum är att lodjursstammen nu ligger under länets beslutade miniminivå, och björnstammen närmar sig förvaltningsmålet på 650 björnar. Detta är viktig information som inte kommer fram så ofta till länets invånare.

Det fälls ungefär 100 björnar per år i Jämtlands län vilket gör att stammen minskar. Möjligheten för dem som drabbas mest av björnproblematiken – rennäringen – att själva påverka sin situation, är inte helt enkel. Problemen är störst under våren, då licensjakt inte är tillåten.

Med anledning av det har länsstyrelsen, trots att det inte finns särskilda resurser till det, aktivt deltagit i de flesta skyddsjakter på björn. Till exempel beviljades 2012 skyddsjakt på sammanlagt 24 björnar i samtliga samebyars kalvningsland i Jämtlands län. Av dessa fälldes 22 björnar.

Länsstyrelsen utförde skyddsjakt på 20 av dem med personal utsedd av oss, i de flesta fall från helikopter. I länets tre nordligaste samebyar sköts under förra året totalt 32 björnar, varav 11 under skyddsjakt. Endast i ett fall genomfördes jakten av samebyn själv och det var på samebyns förslag. Dessutom har samtliga vargar som skjutits i vinter, åtta stycken, avlivats av personal utsedd av länsstyrelsen. Hittills i år har fem björnar avlivats i skyddsjakt. Samtliga har fällts av personal utsedd av länsstyrelsen. I regel räcker det för samebyn att ansöka om skyddsjakt muntligen.

I renkalvningstid har länsstyrelsen ambitionen att fatta beslut senast 24 timmar efter att ansökan kommit in. Vi vet också att handläggningen i vissa fall måste vara ännu snabbare. I regel fattas besluten redan någon timme efter att vi fått in ansökan. Om rätt förutsättningar finns verkställs besluten dessutom redan samma dag.

Den skyddsjakt på björn som beslutades i Frostvikenfjällen sju dagar före den tragiska olyckan, har inte kunnat verkställas på grund av dåliga väderförhållanden.

Länsstyrelsen och samebyn har spårat tre björnar i området men skador har endast dokumenterats från en av dem.

Samebyn har inte ansökt om skyddsjakt på de andra två björnarna. Samebyn upptäckte att en av björnarna jagade ren. Beslut togs att använda sig av paragraf 28, nödvärn, i stället för skyddsjakt.

Vi beklagar den förfärliga olycka som skedde i Frostvikenfjällen och vi känner starkt med de inblandade och deras anhöriga och kamrater.

Britt Bohlin
landshövding i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel