Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damkronor satsar på offensiven

Det första steget togs i OS i Salt Lake City 2002. Det andra i Turin-OS fyra år senare.
Det tredje steget är tänkt att tas i Vancouver-OS – men damkronorna hoppas kunna slåss om de ädla medaljerna redan i årets ishockey-VM.

Trots förnedrande 0–9 i uppvärmningsmatchen mot USA i torsdags är förbundskapten Peter Elander optimistisk inför söndagens VM-premiär i Finland.

– Vi försökte överleva i stället för att tävla och klarade inte farten efter vår tunga träning. Men mot Kina på söndag ska det se annorlunda ut. Vi är det bättre laget, säger han till TT.

tuffare. Då väntar Kanada, ett lag som har vunnit guld i nio av elva VM och som har besegrat Sverige – oavbrutet och oftast stort. Fram till i höstas när damkronorna vann med 2–1 i en fyrnationsturnering i USA.

Segern kom efter ett utvecklingsarbete som påbörjades när Peter Elander blev förbundskapten 2001. Det första steget var att utveckla och organisera defensiven, något som blev klart lagom till OS 2002 där Sverige tog brons.

– Nästa steg var att skaffa oss tillräcklig fysik för att orka åka med när USA och Kanada sätter fart. Det uppnådde vi när vi slog USA i semifinalen och tog silver i Turin, säger Elander.

ända fram måste Sverige ta ett tredje steg. Nu ska även offensiven bli av världsklass.

– Vi måste bli bättre på att skapa chanser, bli tryggare med pucken och inte slarva iväg den. Utmaningen är att klara det samtidigt som vi inte tappar bakåt.

Peter Elanders rankning av lagen visar att Sverige har närmat sig toppen på flera områden.

– Där är vi bra med, särskilt jämfört med USA som missar ibland. Kanada är oerhört stabilt bakåt och bjuder inte på någonting.

– Vi har många starka spelare och är i nivå med Kanada. USA spelar mer på fart men har tagit med ett gäng stora backar i VM.

– Vi har ett mixat lag med några veteraner och hela nio spelare som inte har fyllt 20, men de är ändå väldigt mogna. USA har också ett ganska blandat lag medan Kanada har en oerhörd rutin och vinnarvana. (TT)