Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damkronorna till semifinal

Emma Eliasson såg till att Damkronorna skrällde i OS-ishockeyn och gick vidare till medaljspel.

Annons

Eliasson sköt det vinstgivande målet i 4–2-segern över Finland i en dramatisk kvartsfinal. Nu väntar semifinal mot USA på måndag och därefter minst en bronsmatch.

Det var en stor skräll av svenskorna som inte hade besegrat Finland i mästerskapssammanhang sedan 2007. Eliasson sköt det segermålet i numerärt överläge efter 15.45 av den tredje perioden och Emma Nordin säkrade seger med att göra 4–2 i tom bur med 41 sekunder kvar att spela.

Det blev en oerhört dramatisk kvartsfinal där det svängde rejält i den tredje perioden. Damkronorna vände 0–1-underläge till 2–1-ledning på knappt fem minuter i inledningen. Brynäs skyttedrottning Anna Borgqvist gjorde sitt första mål i turneringen när hon överlistade Finlands stjärnmålvakt Noora Räty i numerärt överläge efter bara 46 sekunder.

Lina Wester pricksköt 2–1 efter 5.09 i Rätys högra kryss sedan Pernilla Winberg spelat fram. Men den svenska glädjen varade bara i tolv sekunder. Emma Nuutinen frispelades och kunde kvittera bakom Valentina Lizana Wallner sedan finländskorna först vunnit två närkamper bakom det svenska målet.

Men det var Damkronorna som fick jubla till slut.

Annons