Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dammet ingen akut hälsofara

Östersunds kommun använder inte sand eller grus från kalkbrott till halkbekämpning. Trots att sand och grus som dammar orsakar tillfälligt högre halter av partiklar i luften, så innebär dessa halter inte någon akut hälsofara.

Östersunds kommun har full kapacitet för att sopa upp sand och grus, men upptagningen är mycket väderberoende. Vi börjar alltså sopa så fort vädret tillåter, vilket är när det blivit plusgrader.

Sanden och gruset måste nämligen blötas först, för att undvika att det dammar alltför mycket vid sopningen. Upptagningen startar därför oftast en bit in på förmiddagen då temperaturen nått över nollstrecket. Sand- och grusupptagningen ska vara klar senast vecka 21, i andra halvan av maj.

Sandupptagningen sker på flera olika ställen samtidigt. Vi prioriterar att först ta upp sand och grus i centrala stan, på gång- och cykelvägar, bussgator samt gatorna runt sjukhuset innan vi jobbar oss vidare ut i ytterområdena.

Kommunen har 17 bilar ute och kör vid sandupptagning, och fyra personer som sköter handblåsning av den sand som maskinerna inte kommer åt.

Den sand och det grus som Östersunds kommun använder för halkbekämpning kommer från en bergtäkt i Rannåsen, inte från kalkbrotten i Brunflo.

Att det dammar och att halten av partiklar i luften tillfälligt stiger under vårvintern och våren har skribenten helt rätt i. De tillfälligt förhöjda nivåerna är dock inte så allvarliga att det rör sig om någon miljökatastrof och inte heller om någon akut fara för människors hälsa.

Östersunds kommun har sedan 1989 mätt luftkvaliteten i centrala staden varje dag mellan 1 november och 30 april (den period då det finns mest föroreningar i luften). Resultaten visar att luftkvaliteten är god och att Östersund med råge klarar de miljökvalitetsnormer som finns för partiklar i luften, även under den period då det dammar lite mer.

En miljökvalitetsnorm anger de gränsvärden som inte ska överskridas för att människors hälsa, samt djur, växter och kulturvärden, inte ska skadas.

På kommunens webbplats finns mer information.

Kenneth Winterqvist

chef för gatukontoret Östersunds kommun

Jari Hiltula

miljöchef Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel