Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dan lyfter fram träskidan

Dan Danielsson i Ottsjö tänker nu slå ett slag för den gamla träskidan. Nu till helgen ger han skidan en alldeles egen dag. Det blir Träskidans dag i Ottsjö

– Vi åker en tur på träskidor tillsammans. Turen går från Ottsjö och till Ytterstvallen. Där blir det kaffe och våfflor, säger han.

Dan Danielsson har samlat på sig ett imponerande antal par träskidor genom åren.

Här finns det mesta från ett par gistna och grånade fullvedsskidor från början av 20-talet, över klassikerna norska Splitkein och svenska Sundins till en tjeckisk skönhet lackad i vackert vinrött:

– Titta. Vilket arbetet. De är möbelfinisch, säger och räcker stolt fram skidan från forna Tjeckoslovakien.

skidor med vördnad, Dan Danielsson. Intresse för gamla saker i allmänhet och gamla idrottsgrejer i synnerhet har han haft hela livet.

Och nu tänker han visa vilka förträffliga produkter som tillverkades för sådär 50 till 100 år sedan. Vilken valla det fanns till exempel. Burkar med formade smäckra lättmetallock och vallasmet med doft av tjära

– Har du Lappglid ”Nollan” under skidorna då klarar du det mest och plockar upp en metallocksförsedd burk från en full originalförpackning, säger Dan Danielsson.

I fjol tändes idén med Träskidans dag i Ottsjö på allvar.

– Förra sommaren var jag förbi tre ställen som arrangerade olika dagar. det var Träbåtens dag i Hudiksvall, Potatisens dag i Kristiansstad och så i höstas var det dags för Kanelbullens dag, säger Dan Danielsson.

– Det var efter det jag tänkte att; då måste det gå att arrangera Träskidans dag också.

– Njee. Det finns träskidor som är 4 000 år gamla. Plastskidan är 40.

– Träskidan är värdig en egen dag. En Träskidans dag hoppas jag ska ge lite högre status till skidorna.

Träskidans dag har haft sin premiär har Dan Danielsson nya idrottshistoriska eventidéer.

– Nästa år kan det bli den alpina delen. Då ska vi åka i backen med käppar från 50-talet, säger han.