Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dana Mahmood, överläkare: – En njure är den finaste gåva man kan ge

I Sverige väntar cirka 600 njursjuka personer på att få en ny njure. Historiskt har de flesta njurtransplantationer skett med en njure från en avliden person.

På senare år har antalet transplantationer med njurar från levande donatorer ökat och de gör en stor insats, inte bara för mottagaren utan även för andra njursjuka.

– En njure är den bästa gåva man kan ge, man kan göra någon annan frisk.

Det säger Dana Mahmood, överläkare i njurmedicin vid Östersunds sjukhus.

– Det spelar stor roll för livskvaliteten, den som får en ny njure blir som en ny människa. Man kan jobba och man kan ägna sig åt sina fritidsaktiviteter.

Tillgången på organ från avlidna donatorer har minskat på senare år, vilket gör att allt fler står i kö för transplantation. En faktor som kan leda till att tillgången på organ från avlidna blir mindre är att man inte har tagit ställning till organdonation och inte heller uttryckt sitt önskemål för närstående. Dana Mahmood anser att det är viktigt att man själv tar ställning till donation via donationsregistret eller fyller i ett donationskort och han påpekar att det också är viktigt att informera närstående.

Ju längre tid som en patient får dialys desto större är risken för komplikationer.

– Väntetiden blir längre och längre, vi har haft patienter som har väntat i cirka fyra år. Det är inte bra livskvalitet.

Andelen levande donatorer har ökat på senare år och utgör nu cirka 40 procent. Mer information och ökad kunskap har gjort att fler vet att det här är det bästa sättet att hjälpa en anhörig som behöver en ny njure.

– Både mottagare och donator kan planera tillsammans och men vet vilken njure man får. Med en avliden donator vet man inte alltid det.

En nära släkting kan ha en så kallad vävnadstyp som överensstämmer bättre med mottagarens och därigenom minskar risken för avstötning. Donatorn måste dock inte vara släkt med mottagaren.

Det en fördel om transplantationen sker i ett så tidigt skede av njursjukdomen som möjligt.

– Helst precis innan man hamnar i dialys och om man är i dialys så bör dialystiden vara så kort som möjligt, säger Dana Mahmood.

Han återkommer flera gånger till att viljan att ge en njure till en närstående måste komma från donatorn själv.

– Den som vill donera en njure måste ha en stark vilja att hjälpa, det ska inte vara några påtryckningar, och man har rätt att ångra sig ända fram till operationsbordet.

En person som väljer att ge en av sina njurar till en sjuk anhörig hjälper samtidigt andra eftersom det bidrar till att korta kön för dem som väntar på en njure från avlidna donatorer.

För den som bestämt sig för att donera väntar några månader av utredningar och om personen är medicinfri och frisk kan transplantationen genomföras. Hur fungerar kroppen för den som donerat en av sina njurar? Utmärkt, berättar Dana Mahmood. Hos en frisk person jobbar båda njurarna en bra bit under sin maxkapacitet och om en tas bort börjar den återstående att arbeta hårdare och efter ett tag har den samma kapacitet som båda njurarna tidigare hade tillsammans.

– Med en njure lever man ett normalt liv, säger Dana Mahmood.

Läs mer:

Den donerade njuren räddade hans liv

"Prata med era anhöriga"