Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dang vill hjälpa romerna: "Bättre de plockar bär"

Dang Westin vill hjälpa romerna som tigger i Örnsköldsvik.
– Om de plockar bär får de mer pengar och slipper sitta vid affärerna, säger hon.
– Tjänar vi bra kan vi åka hem i vinter, säger Darina Yordanova.

Popovo är en liten stad i nordöstra Bulgarien. Därifrån kommer Darina Yordanova, hennes man och två barn. I Sverige har de varit till och från i sju, åtta år. Därför talar hon även bra svenska.

– Om vi hade haft jobb i vårt hemland hade vi inte behövt kommit hit, säger hon.

Dang Westin jobbar som lokalvårdare i Örnsköldsvik, men har även ett litet företag som köper upp bär. Därför hoppas hon nu att romerna som är här ska plocka bär och svamp i stället för att tigga.

Dang Westin har själv en lång resa bakom sig och kom till Sverige för lite drygt 30 år sedan.

– Det är inte lätt att komma till ett nytt land. Därför vill jag hjälpa. Jag tycker det är bra om de kommer bort från affärerna och kan jobba i stället. Då får de dessutom mer pengar.

– Själv trivs jag jättebra i Sverige. Jag kan längta till Thailand ibland, men när jag kommer dit då längtar jag till Sverige, säger hon och ler.

Hon säger också att hon inte gör det här för att själv tjäna något – utan för att hon enbart tycker synd om dem.

– Jag tjänar ingenting på att de plockar bär. Men jag tycker att det är bättre att de gör det än att de tigger, säger hon.

Dang Westin har även talat med kommunen och säger att hon har fått positiva reaktioner. Just nu försöker hon även hjälpa till med att hitta en bostad till bärplockarna.

– Ska man jobba i skogen bör man kunna laga mat och tvätta sig – och ha tak över huvudet.

– Det är ett sätt för mig att kunna hjälpa till. Det känns bra och jag tror även att många Örnsköldsviksbor tycker som jag – att det är bra om man kan göra något för de som har det sämre, säger Dang Westin.

För Darina Yordanova och hennes familj känns det också bra – om man nu kan få plocka bär och samtidigt får få någonstans att bo.

– Jag ser fram emot bärplockningen, säger hon och tillägger att tillgång till en bostad med dusch också är efterlängtad.

– Just nu sover vi fyra personer i en bil. Det är inte roligt. Men vad ska vi göra?

Bärsäsongen drar i gång om några veckor. Nu återstår det bara att se om det kommer att bli en bra – eller dålig säsong – och om bären ska kunna ge så pass mycket att Darina Yordanova med familj kan återvända till sin hemstad i vinter.

– Nu behöver de bara lite utrustning för bärsäsongen, bärplockare med mera, säger Dang Westin.