Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Boyacioglu bestämmer poesin efter publiken

Han har vunnit SM, varit förband till Robyn, gjort radioteater och turnerat med Mando Diao.

Nu jobbar han som brandman.

I kväll kommer Daniel Boyacioglu till Jazzköket i Östersund.

Han har många strängar på sin lyra, 32-årige Daniel Boyacioglu. Efter några års paus från poesin skriver han på en ny diktsamling. Han skriver även låtar till en ny skiva. Samtidigt som han jobbar som brandman i Södertälje.

– Att göra något som ger resultat direkt passar mig. Dessutom gillar jag att jobba skift, säger Daniel Boyacioglu.

Hans karriär började med två raka segrar i SM i Poetry Slam i början av 2000-talet. Sedan dess har han släppt flera diktsamlingar, musikalbum, varit sommarpratare i P1, gjort teater och turnerat med stora stjärnor. Men mitt i alltihop hamnade han i en rejäl depp-period.

– Jag var ledsen länge. Det gick inte att skriva då. Man kan säga att livet kom emellan, säger Boyacioglu.

För ungefär ett halvår sedan kom han ur ledsenheten, säger han. Och då började han skriva igen.

– Den nya versionen av Daniel är starkare, snabbare och smartare än någonsin, säger han.

Nya diktsamlingen har fått namnet "Nu sjunger vi tycker jag". De nya dikterna är längre och mer berättande än tidigare. Bland annat finns en flera sidor lång dikt som handlar om Daniel Boyacioglus mormor. Boken skulle kunna vara klar att skicka till förläggaren, om han bara tar sig tid att sätta sig och skriva klart den.

– Om jag sitter i tre dagar så blir den nog klar. Men jag har inte satt mig ännu för jag har lite separationsångest.

Lusten till att skriva musik har också kommit tillbaka. Nya låtar skrivs för fullt och när de är klara ska de bli till ett studioalbum. På tal om musik är Daniel Boyacioglu enbart säkert på en sak när det gäller hans framträdande på jazzköket i kväll – han ska rappa.

– Jag kan nästan lova att jag ska göra det, i alla fall.

Annars tar Daniel Boyacioglu kvällen som den kommer. Det är först när han ser sin publik som han bestämmer sig för vilka dikter han ska framföra.

– Det har inte så mycket med åldersgrupp att göra utan mer med lokalen, energin och stämningen. Om en person lämnar lokalen och en annan kommer in så blir publiken en ny. Jag bestämmer mig eftersom.

I morgon är Daniel Boyacioglu i Åre, där han kommer läsa poesi i samband med Kajsa-Tuva Werners vernissage på Grädda.