Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel har skrivit flera avsnitt till Stadens Hjältar

"Stadens Hjältar" har sålts till 180 länder, visas på tv i 70 och har översatts till 17 olika språk. Serien är skriven av Daniel Edfeldt från Östersund.

Annons

Polisbilen Palle och brandbilen Bella bor i den lilla staden där alla får vara hjältar. De fångar tjuvar, släcker bränder och löser mysterier. Serien vänder sig till barn mellan 3-7 år. Och den är skriven av Daniel Edfeldt från Östersund.

– Jag fick frågan om jag kunde tänka mig skriva manus till tio avsnitt av första säsongen. De kände till att jag gjort dataspel till barn och skrivit böcker, säger han.

"Stadens Hjältar" är skapad av medieföretaget Ruta Ett i Falun. När de för drygt ett och ett halvt år sedan kontaktade Daniel Edfeldt hade de redan tagit fram konceptet med de två utryckningsfordonen, staden och olyckskorpen. Daniel Edfeldt togs in som en slags konsult, med uppgift att skrivna specifika avsnitt.

– Jag skrev bland annat ett avsnitt som heter "Campingtrubbel", när Olyckskorpen ska ut och campa. När man skriver för tv är det ofta parallella historier som man väver ihop på slutet. Men det var så länge sedan nu att jag inte kommer ihåg vad avsnitten handlade om.

I serien "Stadens Hjältar" finns även appar, dvd: er och en hemsida där man kan spela spel och lägga pussel. På Youtube har avsnittet "Campingtrubbel" setts över 700 000 gånger.

– Konceptet som helhet lockar barn, tror jag. Talande bilar är inget nytt i och för sig, men just att det är utryckningsfordon tror jag lockar. Dessutom ser det väldigt bra ut, det är snyggt animerat, säger Daniel Edfeldt.

Att en av huvudrollerna är en tjej tror han spelar in också.

– Det är ingen snäv målgrupp och det är nog en framgångsnyckel. Jag tror att tjejerna lockas av att en av huvudrollerna, brandbilen Bella, är en tjej.

Han passade även på att lägga in lite sensmoral i historierna, vilket han tror medförde till framgångarna.

– Jag vet att de blev väldigt nöjda över det. Jag la in lite pedagogiskt tänkt och jag tror det hjälpte till när de skulle sälja in serien sen.

När Daniel Edfeldt fick uppdraget att skriva manus till "Stadens Hjältar" blev det hans heltidsjobb. Sedan fick han en tjänst som utbildningsproducent på Skatteverket och tackade nej till fortsatt skrivande för Ruta Ett. När säsong två av den framgångsrika serien nu planeras är det alltså utan Daniel Edfeldt som manusförfattare.

– De ville att jag skulle skriva på även säsong två, men jag valde anställningen på Skatteverket i stället. Barnböckerna skriver jag på fritiden.

Daniel Edfeldt är sedan tidigare en framgångsrik barnboksförfattare. Han har släppt böckerna "Tisdagskossan" och "Tisdagspiraterna" på förlaget Wahlströms och är nu i full färd att skriva serien "Hjälparbyrån" som planeras släppas våren 2015. Innan han började skiva barnböcker jobbade han med att skapa dataspel för barn.

--------------------

FAKTA: Stadens hjältar

• Handlar om Brandbilen Bella och Polisbilen Palle.

• Serien har sålts till 180 länder, visas på tv i 70 länder och har översatts till 17 språk.

• Den är skapad av ett medieföretag i Falun, Daniel Edfeldt från Östersund har skrivit manus till 10 avsnitt.

• I serien om Bella och Palle finns även appar, dvd: er och en hemsida med olika spel.