Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Kindberg om affären med Rikshem: ”De indikerade den bästa totallösningen”

/
  • – I sådana här processer måste man ha stor respekt för våra hyresgästers oro. Därför kommer vi att ha en informationsträff där de får veta vad som är riktigt och vad som är sant och där det finns möjlighet att räta ut frågetecken, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem. Arkivbild.

På torsdag ska kommunfullmäktige i Östersund ta det slutgiltiga beslutet om Östersundshems stora lägenhetsförsäljning till Rikshem. ÖP ställer frågor till Östersundshems vd Daniel Kindberg om avtalet mellan Östersundshem och Rikshem – och om affären i stort.

Annons

I affärsavtalet mellan Östersundshem och Rikshem står det att de avtal som följer med affären är hyresavtal, elavtal med Jämtkraft och renhållningsavtal med kommunen. Vilka avtal är det som inte följer med?

– Alla andra avtal.

Vad händer med reparationsfonder, bofonder, boendeinflytandeavtal ... ?

– Lägenhetsfonderna följer med lägenheterna. Boendeinflytandeavtal gör respektive företag, säger Daniel Kindberg.

Han berättar att Östersundshem och Rikshem har informerat Hyresgästföreningen om att lägenhetsfonderna ska följa med lägenheterna.

– Sedan måste det väl göras en förhandling mellan Hyresgästföreningen och Rikshem, säger han och berättar också att hyresrätterna inte ska omvandlas till bostadsrätter.

Rikshem ska enligt avtalet bygga 300 bostäder i Östersunds kommun. Men det står också att Rikshem ”inte är skyldig att uppföra bostäder om den bedömda produktionskostnaden för bostäderna (inklusive kostnad för markförvärv) överstiger marknadsvärdet av bebyggd fastighet”.

– Nej, för det får man inte. Vi kan inte bygga lägenheter om det inte går ihop ekonomiskt. Det är en handling som strider mot aktiebolagslagen.

Så det är inte säkert att de kommer att bygga?

– Det är helt solklart säkert. Eftersom vi i Östersundshem, och andra, kan producera hyreslägenheter och få det att fungera ekonomiskt.

Det står också i avtalet att ni ska tillhandahålla planlagd byggbar mark till Rikshem. Innebär det att ni ska sälja mark till Rikshem?

– Nej, det behöver det inte innebära. Det är en säkerhet och kontrollfunktion för att säkerställa att det verkligen byggs och så tidigt som möjligt. Det står också att de kan planlägga på egen mark.

Förutom Rikshems 300 bostäder ska ni tillsammans bygga ytterligare 300 bostäder. Handlar det i båda fallen om hyresrätter?

– Ja, det kommer det att vara, säger Daniel Kindberg.

Enligt avtalet ska Rikshem investera 500 000 kronor i Innanförskapsakademin. Akademin är en organisationsform inom Östersundshem där bolaget arbetar med socialt utsatta grupper som nyanlända och arbetslösa, bland annat genom praktikplatser. Det är ett initiativ som Östersundshem startade förra året.

Handlar det om att ge praktikplatser hos Östersundshem?

– Hos många olika, vi har bland annat ett samarbete med Skanska. Vi samarbetar också med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Mittuniversitetet. Syftet är att få socioekonomiskt utsatta grupper i arbete, utbildning eller eget företagande. Det är en fantastisk del i vårt bolag.

I avtalet står det att maximalt 12 personer på Östersundshem ska börja jobba för Rikshem i stället. Vad händer med de anställda?

– Vi för en dialog med personal och de erbjuds tjänster i Rikshem. Vi försöker hitta anställda som kan tänka sig det, säger Daniel Kindberg.

Det är från första juli i år som Rikshem får tillträde till fastigheterna.

– Det är då Rikshem tar över i praktiken rent fysiskt, om kommunfullmäktige så beslutar.

Ni säljer för att finansiera nyproduktion. Är andra alternativ än försäljning ordentligt utredda?

– Otroligt ordentligt utredda, säger Daniel Kindberg och berättar att de två huvudalternativen Östersundshem har tittat på är aktieägartillskott samt mer lån.

Innan affären var ni i kontakt med flera intressenter. Varför valde ni Rikshem?

– De indikerade den bästa totallösningen och det bästa priset. Det bästa paketet.

Hur har man kommit fram till priset, drygt 1 miljard kronor?

– Vi har gjort värderingar på beståndet och avsatt en prisbild för vad vi skulle kunna sälja för. Sedan blir det en förhandling.

Har ni värderat själva eller låtit någon utomstående konsult göra det?

– Vi gjorde en värdering själva samt fem externa värderingar genom tre olika värderingsfirmor.

Den turbulens som har varit kring Rikshem i riksmedier, har det gjort er på Östersundshem mer tveksamma till affären?

– Inte ett dugg.

Varför inte?

– Vi gör affärer med ett bolag och ser till bolagets ägare och deras finansiella möjligheter, trovärdighet och varumärke, säger Daniel Kindberg och syftar på Fjärde AP-fonden och AMF.

– Det finns inget som pekar på att de inte skulle vara trovärdiga och långsiktiga ägare. Det går inte att döma bolag grundat på om det uppfattas att personer i ledning har gjort det ena eller det andra. Vi har det allra största förtroendet för Fjärde AP-fonden och AMF och även för bolaget Rikshem. Jag är helt säker på att ägarna kommer tillse att det blir nytillträdda som sköter bolaget på ett utmärkt sätt.

Det finns en oro för hyreshöjningar och renoveringar. Vad säger du om det?

– Vadå för hyreshöjningar? Det finns inga andra hyreshöjningar än dem som är avtalade med Hyresgästföreningen. Det är spelreglerna på marknaden. Det är samma med renoveringar. Om Östersundshem eller Akelius eller någon annan renoverar, så förhandlar vi med Hyresgästföreningen om en hyra. Alla hyror är ju överenskomna. Så om Hyresgästföreningen kritiserar en hyressättning då kritiserar de en hyressättning de har varit med och förhandlat.

Läs mer:

Politiker i Östersund: Vi var inte inbjudna till Hyresgästföreningens möte

Oro och ilska när hundratals hyresgäster röstade mot miljardaffären med Rikshem

Efter skandalerna: Rikshems vd får sparken – miljardaffären med Östersundshem väntas gå igenom

Politisk majoritet sa ja till Östersundshems stora försäljning – två partier sa nej

Annons