Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans mot psykisk ohälsa

Kan dans motverka och lindra psykisk ohälsa? Den frågan ska Jämtlands läns landsting och Östersunds kommun försöka få svar på.
Nu satsas det 375 300 kronor på projektet.

Annons

Det är Navigatorcentrum i Östersunds kommun och Folkhälsocentrum på Jämtlands läns landsting som vill driva projektet Dans mot psykisk ohälsa. Tanken bakom projektet är att undersöka vilka effekter som kultur har som komplement till behandling mot psykisk ohälsa.

Studien kommer att rikta in sig på unga kvinnor i åldern 18–29. De som deltar kommer att rekryteras från bland annat föreningar och brukarorganisationer. Det handlar om kvinnor som har lätt till måttlig depression.

Rent praktiskt kommer projektet fungera så att deltagarna delas in i två grupper. En kontrollgrupp kommer att erbjudas filmvisning och en grupp dans under tio veckors tid. Syftet med det är att jämföra effekterna mellan passivt kulturutnyttjande och aktivt kulturutövande. Dessa grupper får före projektets start och i slutet fylla i självskattningsformulär för en bedömning av depression.

Förhoppningen med projektet är att kunna ta fram faktiska bevis för om modellen ”kultur på recept” fungerar eller ej. Studien beräknas pågå mellan augusti 2014 och april 2015.

Föreningen Tingshuset, Regionförbundet Jämtlands län och Studieförbundet Vuxenskolan är några andra aktörer som deltar i projektet. Samordningsförbundet i Jämtlands län har beviljat projektet 375 300 kronor.