Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansant revolution med The Coup

Samtidigt som Graveyard spelar på Badhusparkens scen intar en annan sorts rockband närliggande Cirkustältet.

Att The Coup är från Oakland, Kalifornien, och att de är i Östersund ”to funk” råder det inga tvivel om.

Rapparen Boots Riley säger det nämligen ett antal gånger. Väldigt många gånger.

Det är funk de spelar. Eller rock. Eller punk. Eller hip hop. Eller allt detta i olika kombinationer – och på föredömligt hög volym. Den som glömt öronproppar, som undertecknad, får skylla sig själv.

Gruppen har funnits i drygt 20 år och har därmed haft en del tid på sig att bli ett bra liveband.

Med trummor, bas, gitarr och keyboards bildar de en ruskigt kompetent och samspelt enhet. Inte minst gitarristen Grego Simmons får skina, med några närmast heavy metal-ekvilibristiska solon. Basisten gör häpnadsväckande akrobatiska konster, och keyboardisten lämnar plötsligt instrumentet för en rapvers.

Men det är energiske Boots Riley med afrofrisyr och polisonger som är den självklara mittpunkten. Förutom under de låtar där Silk-E är på scenen. Hon sjunger, rappar, dansar och headbangar, allt med samma genialitet. Synd att hon inte är med mera.

Det är ett tydligt socialistiskt budskap, både i låttexter och mellansnack, men något tråkigt seminarium är det inte. Bandet har ju kommit ”to funk” och skaran på plats är med på det. Längst fram är det dans och ös.

Innan konserten är det så få i tältet att det känns pinsamt. Som tur är strömmar fler in, och jag har svårt att tänka mig att någon av dem klarar av att lämna platsen. Det är helt enkelt en väldigt bra konsert.

Egentligen är det bara två saker som gör att fullpoängaren uteblir. Låtmaterialet är inte jätteintressant – det är energin som är grejen – och ljudbilden är för vass, på bekostnad av bas.

Kanske är det sista som händer allra bäst. När publiken börjar lämna tältet stannar Boots Riley kvar nere i diket och rappar ett par minuter acapella, till publikens handklapp. Underbart. Efteråt hälsar han på alla längst fram och det är en fin syn. Tyvärr försöker någon ta honom på håret, ett klart övertramp. Så gör man bara inte.

• Cirkus

• 01.15

Betyg: 4/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014