Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansens dag firades för första gången i Östersund

Släpa foten, släpa foten. Vifta med handen. Dansens dag bjöd på både uppvisning och pröva-på-workshop.

Det spelas storbandsjazz i tingssalen på Gamla Tingshuset. Nästan ett 20-tal par står i ring kring instruktörerna Christina Green och Micke Aronsgård. De kommer från föreningen Lindy Hop Östersund som är medarrangörer till firandet av Dansens Dag i Östersund. Föreningen har ett 30-tal medlemmar och just nu får de som vill prova på att lära sig några danssteg. De släpar på fötterna, viftar på händerna, dansar runt några steg och sedan är det dags att rotera och byta danspartner.

Dansens Dag är en internationell temadag som firas 29 april sedan 1982. I Sverige har den uppmärksammats sedan 1998, men det här är första gången den manifesteras i Östersund.

Föreningen Al Farah är också medarrangör till firandet på gamla Tingshuset. De specialiserar sig på orientalisk dans och har precis visat publiken hur en typiskt etiopisk dans kan se ut.

– Vi har nischat oss lite på folkliga danser men vi dansar annat också, säger instruktören Anki Gustavsson.

Hon har dansat orientalisk dans i 24 år och undervisat i 15. Föreningen i Östersund har årligen ett 30-tal medlemmar som träffas och dansar. Ingrid Linder har dansat i Al Farah i sex år.

– Jag gillar musiken mycket. Jag gillar all dans egentligen, men jag halkade in på det här, säger hon.

Firandet på Gamla Tingshuset arrangerades av dansföreningarna i huset tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, Tingshuset, Kreativ Explosion och Estrad norr.