Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Darboe – dansk dynamit

Dansk dynamit – det är vad Jämtland hoppas ha hittat i Adama Darboe.

– Jag är mycket glad att vara här, säger han inför ligastarten på fredag.

Den danskfödde guarden har varit en solstråle på försäsongen. Han har imponerat på alla plan.

Darboe har inte bara gjort poäng. Han har även visat hög basket-iq i det allmänna spelet och axlat ett stort ledarskap. Han verkar vara en flerdimensionell spelare och förstås då också en coachs önskedröm.

– Jag är ju bara 27, men ändå en av de äldre. Jag har varit med i många slutspel, tagit ansvar. Jag vill vara en ledare.

Ledarkvaliteterna märks snabbt. Darboe tar tag i bollen, styr spelet, tar viktiga skott, men pushar och diskuterar också mycket med sina lagkompisar.

Utanför banan är han social och lättsam.

– Jag är uppvuxen med hippievågen. Jag gillar att prata med människor. Man kan alltid lära sig något.

Adame har haft ett hektiskt halvår, med slutspel i danska ligan, därpå ett EM-kval med danska landslaget och sedan klubbyte.

– Att spela med landslaget är ett val man gör. Jag vill stödja Danmark. Vår basket växer hela tiden på alla plan och inom fem-sex år kan vi kanske ha vår första NBA-spelare

Varför valde du att komma till Sverige?

– Jag hade andra anbud, bland annat från två klubbar i Tyskland, men jag hade hört så mycket gott om Jämtland. Att klubben och Pontus var bra.

Adama ser längre fram än nästa trepoängsskott.

– Jag vill trivas med livet även utanför planen. Här är människorna trevliga och jag gillar verkligen laget. Jag tror att jag tog rätt beslut.

Tidigare har du spelat på Island och i Spanien – vad är skillnaden mot Sverige?

– Island var mitt första proffsjobb. Där var jag i två år, från det jag var 18 år. Det var ett lugnt proffsliv. Dagarna var lediga och vi tränade på kvällarna.

– I min spanska klubb var alla helproffs. Där lärde jag mig vad proffsighet är. Sedan kom finanskrisen och då bestämde jag mig för att flytta hem till Danmark och satsa på utbildning.

Efter ett antal år i Danmark är Adama redo för ett nytt utlandsäventyr. Kanske är det i Sverige som han får det stora lyftet.

Här har han i alla fall genomgått sitt livs tuffaste sommarträning.

– Kroppen är trött hela tiden. När du är mitt inne i det tycker är det tufft, men du vet att du blir stark.

Vad säger du om att springa i slalombackar?

– Det är galet! Du hatar det och frågar dig själv: varför gör jag det? Men Pontus tränar så här av en anledning. Träningen gör oss till en bättre enhet.

Hur är Pontus som coach?

– Jag gillar honom verkligen. Han tillhör den gamla skolan, med mycket regler och löpträning. Du ska inte ha keps på dig när du sitter och äter och sånt.

Är regler liktydigt med den gamla skolans tränare?

– Nej, då. Regler är bra. Det värsta jag vet är en mesig coach. Pontus är 100 procent basket och då respekterar du din tränare. Dessutom kan du prata med honom om andra saker än basket.

Fem frågor

1. Vilka intressen har du förutom basket?

– Jag lyssnar på mycket musik. Reagge, rock, soul, pop, ibland även klassiskt. Det beror på humöret. Jag gillar också att laga mat. Annars vilar jag och tittar på teve. Så mycket som vi tränar behöver man vila.

2. Har du någon dold talang?

– Dold talang? Kanske språk. När jag spelade i Spanien och på Island lärde jag mig spanska och isländska. Det handlar om respekt. När du kommer till ett annat land bör du lära dig språket. Jag gillar att prata med människor och kan du språket blir det lättare-

4. Du stavar ditt förnamn på ett speciellt sätt – varför?

– Min pappa är från Gambia och därför valde han det. Men alla kallar mig Adam.

5. Om du fick investera en miljon kronor i Jämtland Basket – vilka områden vill du prioritera?

– Ungdomssidan. Det bygger grunden för framtiden. Jag skulle också göra organisationen mer proffsig. Det är till exempel alltid bra med en andrecoach. Pontus har hundra saker att tänka på under matcherna, men fyra ögon är alltid bättre.