Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Darboe: "Vi vill skriva historia"

Adama Darboe vet att Jämtland Baskets tidigare slutspelsfacit är en skräckläsning.

– Jo, men nu vill vi skriva historia. Jag är inte nöjd med att bara ha nått kvartsfinal, säger han inför match 1 mot Södertälje.

Inte många kvartsfinaler genom åren har sett lika ojämn ut på papperet som Södertälje-Jämtland. Regerande mästarlaget har likt en maskin mejat ned allt motstånd i grundserien och är

till och med bättre än i fjol.

Jämtland har vunnit 20 matcher färre än Södertälje, har tvingats avskeda sin pointguard, Ken Brown och är fortfarande utan tre långtidsskadade spelare (Widell, Marolt och Rönström).

– Om vi vinner den här kvartsfinalen kommer det att vara den största överraskningen på många år, säger Adama.

– Vi måste definitivt höja oss, kanske till och med två nivåer. Men Södertälje har också bara fem spelare på planen.

Ni måste också ha få turnovers!

– Ja, och så måste vi spela väldigt fysiskt. Det kommer att vara ett slagfält på planen, men det är så vi måste spela. Södertälje ska inte få köra över oss.

– Jag säger inte att vi ska spela fult, men vi måste sätta standarden och verkligen visa att vi vill kriga.

Vedran Bosnic kommer garanterat att ge det här budskapet till sina spelare: Darboe och Peterson är Jämtlands enda hot. Ta bort dem ur matchen – sedan är allt klart...

– Ja, vi måste inse att våra skottchanser kommer att dyka upp och att vi inte behöver forcera skotten. Men ska vi vinna behöver vi sex-sju spelare som presterar.

Adama har varit spelat ett flertal slutspelsmatcher i karriären och vet vad som krävs. Långt där inne i Jämtlandsspelaren gnager det också ett litet "skavsår" som han vill få bort.

– Jag har varit i final tre gånger i danska ligan, men aldrig vunnit. I fjol hade vi den sjunde och sista matchen på hemmaplan, men vi förlorade. Då var jag helt förstörd i tre veckor.

"Revanschen" handlar kanske inte om att vinna SM-guld med Jämtland, men åtminstone gå förbi den förhatliga kvartsfinalen.

– Vi behöver ändra på Jämtlands slutspelshistoria. Att avancera till semfinal, det är där det verkligen händer.

Vedran Bosnic beskriver Södertälje som "försvarsstarkt, aggressivt och strukturerat" – håller du med?

– Ja, de spelar väldigt strukturerat. De spelar också avslappnat och med mycket tålamod. De hittar alltid det bästa möjliga skottet, även om det tar 22 sekunder.

Darboe har samtidigt en hälsning till alla intressserade:

– Vi har inte visat vad vi kan än. Jag hoppas att vi kan nå vår bästa nivå i slutspelet. Jag har i alla fall självförtroende att vi kan lyckas med det.

Fyra frågor

1. Hur beskriver du Jämtlands säsong så här långt?

– Tuff. Vi har haft en väldig otur med långtidsskador och bytt pointguard fyra gånger. Det har varit oro. Men jag är mycket glad att jag skrev på för Jämtland. Klubben och staden är bra. På sju-åtta månader har jag inte hört något negativt. Det har varit underbart här, bättre än jag hade förväntat mig.

2. Du själv har lyckats väldigt bra – många klubbar lär jaga dig efter säsongen?

– Haha! Jo, men jag inser också att jag har en bra situation just nu. Här är jag omtyckt, det känns som att jag blivit en familjmedlem. Att leva i Sverige är så smidigt. Jag gillar den skandinaviska mentaliteten.

3. Är det här livet det bästa för dig just nu?

– Ja, att varje dag få göra något jag älskar, det gör mig tacksam. Så här vill jag leva så länge jag kan. Det finns bara en sak som är jobbig; att vara borta från familjen j så mycket.

4. Blir det något landslagsspel för dig i sommar?

– Ja, vi ska spela EM-kval mot Vitryssland, Belgien och Makedonien. Det blir skoj. Men mycket beror på om vi (Danmark) kan få med alla våra bästa spelare.

Sagt om Adama Darboe

– Det är en fröjd att se honom spela. Han är välskolad, solid och har rätt temperament. Jämtland ska ha oerhört mycket beröm för den värvningen. Jag önskar att vi kan göra klart med honom så snabbt som möjligt till nästa år. Att bygga ett lag med honom som centrumlinje vore mycket intressant.

Lars "Linken" Lindqvist, tidigare ledare i KFUM Östersund och nu regelbunden åskådare.

– Han är otroligt stabil och kan spela på flera positioner. Vi behöver såna karaktärsspelare för att bygga vidare på årets lag.

Krister Blomgren, Jämtland Basket Ungdom.