Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ändrade vi oss om fria arbetskläder

Som politiker är man vald av medborgarna för att företräda dem i olika frågor. I barn- och utbildningsnämnden är vi valda för att hantera vad som rör våra barn, unga och deras utbildning.

En fråga som varit flitigt debatterad under våren är en motion om fria arbetskläder till vår förskolepersonal i Östersunds kommun.

I majoriteten har vi hela tiden varit positiva till motionens innehåll. Vi har sagt att frågan är viktig ur ett jämställdhetsperspektiv och att det är rimligt med fria arbetskläder.

Vad som talat emot har varit verkligheten. Vid 44 av kommunens 52 förskolor har man redan köpt in någon form av arbetskläder (vanligen ytterkläder).

Bland de åtta som återstår har alla utom tre sagt att de valt att göra andra prioriteringar. Det kvarstår tre förskolor som uttryckt att de inte haft råd.

Det betyder att det ekonomiska utrymmet funnits och möjligheten till att göra denna prioritering. Förvaltningen har efter detta varit kontakt med de förskolor som inte köpt kläder och diskuterat hur att kunna prioritera kläder framöver.

Inget av detta har förändrats.

Dock så har jag under den senaste tiden varit kontakt med förskolepersonal och andra engagerade, och frågan har debatterats i tidningar och sociala medier.

Signalerna har varit tydliga och jag har uppmärksammats på hur viktig denna fråga är framför allt för de anställda. Detta är ett utryck för att vara prioriterad, uppskattad och värdesatt.

Vi får inte slå ifrån oss goda argument. Vad som förts fram har i stället tagits med i bedömningen när vi omvärderat frågan. Vi har diskuterat i majoriteten, grävt och letat i plånboken med resultatet att vi ändrat oss.

Är man folkvald måste man lyhörd mot dem som valt och de har varit tydliga. Fördelarna överväger nackdelarna.

Vi vill med denna prioritering satsa de pengar som krävs för att visa att vi i majoriteten är stolta över det fantastiska arbete som utförs i våra förskolor och att vi värdesätter organisationens viktigaste resurs – personalen.

Att byta uppfattning blev till sist lika naturligt som enkelt.

Glad midsommar!

Niklas Daoson (S)

ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Läs mer:

Majoriteten ändrar sig: Ja till fria arbetskläder i förskolan

Fria arbetskläder i förskolan ska upp till beslut

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel