Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är 9 mindre än 7

som aldrig förr på de svenska företagen. Fackförbund till höger och vänster gör överenskommelser med arbetsgivarna om att sänka lönerna. Det är bara en tidsfråga innan barnarbete blir tillåtet igen.

Och SEB:s vd Annika Falkengren skulle få sänkt årslön från 7 till 9 miljoner.

Är det inte en lönehöjning vi pratar om? Är inte 9 mera än 7? SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg förklarade förra veckan den märkliga matematiken. Annika och de andra toppcheferna på SEB fick inte längre behålla den rörliga delen av lönen, den som i Annikas fall gjorde att hon kunde tjäna upp till 12 miljoner på ett år. För att kompensera det skulle hennes fasta lön höjas från 7 till 9 miljoner. En solklar sänkning, alltså. Vad det måste svida!

I fredagskväll blev SEB, efter massiv kritik av såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin, tvungna att göra en pudel, och i lördagsmorse satt Annika Falkengren i morgonsoffan hos TV4 och sa att hon var så ledsen, så ledsen. Det hade ju blivit så fel. Förlåt, kära kunder, förlåt, älskade personal.

Fast det som hade blivit fel var inte själva löneupplägget, utan hur banken ”kommunicerade ut” detta. Det hade varit rätt att höja lönen från 7 till 9 miljoner, men man lyckades alltså inte förklara varför det var så. Kanske hade det varit enklare att bara ljuga?

direktörslönerna och bonusprogrammen försvarades av Marcus Wallenberg så här:

– Vi måste ha en ledning som under de värsta finansiella kriserna kan ta det väldiga ansvar som den måste i den här situationen.

Ursäkta mig, jag måste ta en liten paus medan jag gapskrattar och slår mig på knäna.

[...]

Sådärja, nu är jag tillbaka igen. ”Ta det väldiga ansvar som den måste”, är alltså Marcus Wallenbergs förklaring till branschens überlöner.

Men om lönerna ska anses stå i någon sorts paritet med en persons kvaliteter, då borde ju den pågående krisen aldrig ha inträffat! För visst måste man väl ha rätt att kräva av människor som tjänar lika mycket som värdet av BNP:n i ett utvecklingsland, att de skulle ha skött sina jobb i stället för att kollektivt köra ned i diket?

hur någon bakåtslickad ekonom i rosa slips gläfser om att ”det är marknaden som avgör lönerna”, och i så fall vill jag bara säga att den där flottiga marknaden, den ger jag inte mycket för. Marknaden, som tycker att den undersköterska som vakar vid din mammas dödsbädd ska tjäna så lite, att hon inte har råd med Annika Falkengrens handväska om hon så lägger ut hela lönen före skatt.

vilja påminna om vad Lee Iacocca gjorde när han tog över som vd för krisdrabbade Chrysler 1978: Han sänkte sin årslön till en dollar.

Men jag förstår att Marcus Wallenberg – som föddes med silversked i mun – aldrig skulle kunna ens nudda vid tanken på något liknande i SEB.