Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är historia så kul!

Sten Rentzhog
Tänk i tid, se framåt genom att blicka bakåt
Carlssons

Historia är roligt!

Sten Rentzhog, författaren till boken "Tänk i tid", skriver att denna bok kanske är den första som ingående beskriver nyttan med historia. Han menar också att det funnits behov av den här sortens bok som alla kan läsa, oavsett yrke och förkunskaper.

Vad är historia? Enligt Rentzhog kväver man människor och gör dem sårbara om man inte hämtar kunskap ur det förflutna. Vägen till det förflutna heter historia.

Men man måste hålla isär begreppet, det förflutna och historia.

Det förflutna: Det är allt som har varit och hänt ända till det ögonblick som just passerat.

Historia: Det är vår kunskap om denna verklighet och arbetet med att utforska det.

Historia är roligt, enligt Rentzhog. Att vara nyfiken på vad som har varit är en naturlig mänsklig egenskap, nästan ett behov. Somliga drivs av upptäckarglädje, andra av lusten att söka avkoppling i det okända.

Han skriver också att historia kan läsas som en oändligt spännande berättelse, om framgångar och katastrofer, lust och lidande, kärlek och hat.

Rentzhog tror att många inte förstår varför vi behöver historia. Men – om vi tänker på hur vi använder vårt minne blir det lätt att begripa.

Varje dag, varje sekund, bombarderas människan av mängder med sinnesintryck. Räddningen är vår förmåga att hela tiden avstämma nya intryck mot minnet av tidigare upplevelser.

Historien är helt enkelt en förlängning av vårt minne bortom den tid vi själva har upplevt. Den ger oss tillgång till många fler erfarenheter än vi har möjlighet att uppleva under vårt eget korta liv.

Vi behöver historia för att upptäcka vad som pågår. Vi behöver historia för att kunna se varför det har blivit som det är.

Sten Rentzhog har under lång tid av sin yrkesbana suttit centralt i museivärlden. Han har tidigare varit chef för både Nordiska museet och Jämtlands läns museum. Men han har också varit debattör, forskare och skrivit böcker.

Boken är en spännande redogörelse för historiens användbarhet och hur den kan användas i vardagen. Den vänder sig till alla historieintresserade.