Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blir det nytt sätt att boka höstjakten

Länsstyrelsen vill ha ett enkelt web-verktyg som är lika för alla. Därmed försvinner Tåssåsenmodellen medger handläggaren Urban Johansson.

Annons

Urban Johansson är handläggare vid länsstyrelsen och han förklarar poängen med ny it-teknik för boka småviltjakt med att alla samebyar och alla län kommer att ha samma hemsida. Jakt och fiske samlas på ett ställe. Men störst anledning är att länsstyrelsen slipper lotta bland jägarna.

– Det har varit en tung administration för oss och det är inget som samebyarna vill ta över. Ingen vill hålla på med det, säger han.

Urban Johansson säger att Tåssåsens sameby även framöver kommer att få veta vem jägarna är. Det ska länsstyrelsen se till att hemsidan ger information om. Men det medger inte att samebyn kan omdirigera folk utifrån rennäringens dagsbehov. Antingen är marken öppen eller stängd. Och ett varsel på fem dagar är ett minimum om det inte handlar om något alldeles särskilt.

– Det är klart att det inte blir lika enkelt att ha personlig kontakt. Men det blir mer lättillgängligt eftersom kunden löser mycket själv. Men vi kommer också att ha ett 20-tal återförsäljare, säger han.

Handlar detta om att ni inte har tagit med samebyn i planeringen?

– Man kan dra lärdom, men vi har rennäringsdelegationen som vårt forum och vi har informerat två gånger. Vad de sedan gör med informationen vet jag inte.

Olof T Johanssons motdrag om att låta Tåssåsen stå utanför natureit.se går inte, enligt Urban Johannson.

– Nej, inte enligt rennäringsparagrafen.