Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför brinner det lätt i gräset

Brandfaran är redan stor i länet. Det bevisar alla utryckningar i helgen.

– Det är bedrövligt torrt, säger Ulf Jernström, brandman i Östersund och vill samtidigt passa på att varna alla för att elda utomhus just nu. För Östersunds del gäller speciellt hårda regler.

– Inom Östersunds kommun får kommuninnevånarna elda på gården endast två dag har under året. Det är Valborgsmässoafton och förste maj, förklarar Jernström.

Maja Norling, inre befäl på räddningstjänsten i Östersund, ser en markant ökning av antalet bränder under senaste tiden.

– Ska du elda bör du kontakta miljökontoret i din kommun för att få de senaste uppgifterna kring risker med att elda utomhus, säger Norling.

Det är fjolårsgräset som lätt fattar eld på vårkanten. När nytt gräs växer upp så minskar risken för gräsbränder markant.

– Under påskhelgen var det Östersund och Berg som var värst utsatta vad gäller gräsbränder. Men det kan variera snabbt, säger Maja Norling.

Räddningstjänsten uppmanar till stor försiktighet till alla de som går i eldningsfunderingar.