Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför drog vaktmästaren ett streck framför tiggaren

Den vita linje som målats framför tiggaren utanför Hemköp har skapat starka reaktioner.
Nu visar det sig att det var fastighetens vaktmästare som såg till att linjen målades.

– Det är inte klokt. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli sådana här reaktioner, säger Karl-Gustav De Sinegube.

Han har jobbat som vaktmästare i kvarteret Djurläkaren sedan 1970-talet, och aldrig har han varit med om något liknande.

Det var i torsdags som han tog beslutet att ett tjockt vitt streck skulle ritas framför tiggaren Tibi Positivero, som stått utanför ingången till Åhléns och Hemköp sedan tidigt i våras. Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera såg strecket som en rasistisk markering.

"Någon jävla idiot har alltså tagit sig rätten att ruta in 'hans plats' och hans rättighet som människa. Vad hände med att vi alla är människor?" skriver en på Facebook.

Men för Karl-Gustav De Sinegube handlar strecket bara om säkerhet. Något som ifrågasätts av en brandingenjör som läst om händelsen på internet.

– Jag gjorde det av ett enda skäl och det är att enligt brandkårens säkerhetsregler så får utrymningsvägar inte vara blockerade. Sådana här streck har vi överallt för att visa att ytor inte får blockeras. Jag tyckte att det var ett bra sätt att lösa det på, säger han.

Och han har liten förståelse för reaktionerna.

– Vart allt ståhej kommer ifrån förstår jag inte, sådant här är ju rena jönseriet. Det är vår mark och det är klart att vi får måla ett streck.

Har Tibi Positivero varit i vägen för någon?

– Nej, det har inte varit några problem. Ingen har snubblat på honom och ingen har gjort något mot honom eller bråkat. Han är snäll och trevlig och själv går jag förbi minst 20 gånger om dagen och vi hejar på varandra varje gång.

Enligt Karl-Gustav De Sinegube har Positivero suttit med benen utsträckta framför dörren, och det var det de ville visa att ytan precis framför dörren måste vara fri.

– Det ska inte ligga några ben för ingången, för till exempel synskadade är det direkt farligt. Eftersom att han inte kan engelska och ingen av oss kan rumänska så har vi inte kunnat prata med honom, jag sa åt vikarien som målade strecket att han skulle försöka förklara, säger han.

Hur blir det med strecket nu efter alla reaktioner?

– Nu tar vi bort det, det är inget mer att snacka om. Min kollega är och hyr en maskin för att få bort det.

Men om ni ansåg att strecket behövdes hur löser ni det nu då?

– Jag kan inte göra något mer, jag tänker inte ge mig i kast med tiggarna något mer. Nu får i så fall brandkåren komma dit och göra en anmärkning, de som har tillsynsansvaret. Jag gör inget mer åt det här. Jag tycker naturligtvis att det hade kunnat vara en linje, men med allt ståhej var det enklast att ta bort.

ÖP har med hjälp av tolk pratat med Tibi Positivero. Han vill dock inte kommentera händelsen.