Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför drogs bidraget in

De pengar som gjort att Försäkringskassan gått till domstol för att kräva in sin fordran, härrör från den så kallade handikappersättningen.

Annons

Handikappersättningen utgår till personer som på grund av sitt handikapp får ökade kostnader i sitt vardagsliv. Exempelvis kan slitaget på bohaget öka eller rent av så förstörs möbler.

I mitten av 90-talet flyttade ett gäng, med olika handikapp, till en gruppbostad i Lit. Dessförinnan hade de bott med sina föräldrar. Men de hade redan då börjat blivit gamla och orkade inte riktigt med.

Adressändringar skickades bland annat till Försäkringskassan. Men 2011 kom Kassan på att de på boendet inte alls skulle ha någon handikappersättning. Även om det fortfarande handlade om ett eget boende så fanns där personal som skulle kunna förhindra att möbler förstördes, menade Försäkringskassan.

De ursprungliga kraven mot de handikappade låg på mellan 178 000 och 225 000 kronor. Och betalningen skulle in genast, annars blev dets dröjsmålsränta. Efter artiklar i ÖP blev uppståndelsen stor kring de inblandades öde.

I de domar som kammarrätten nu meddelat har beloppen jämkats till 44 482 och 89 041 kronor.