Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför får vissa barn mer hål i tänderna än andra

Alla barnen i familjen har samma matvanor och borstar noga både morgon och kväll, ändå visar det sig att ett av barnen oftare drabbas av karies.

Orättvist men inte helt ologiskt, enligt tandläkare Christina Fahlvik Planefeldt.

-    De barn som inte får hål i tänderna har helt enkelt ett annat naturligt försvar, säger Christina Fahlvik Planfeldt.

Men misströsta inte. Du kan faktiskt hjälpa till att bygga upp ditt barns försvar mot karies genom att se över måltidsvanor och tandborstrutiner. Eventuellt kan du också behöva öka motståndskraften ytterligare mot karies med extra flour, säger Christina Fahlvik Planfeldt.

Orsaken till karies, eller hål i tänderna, som de flesta av oss säger i dagligt tal, är alltid densamma. I munnen finns alltid massor av bakterier. De flesta fyller en viktig funktion, men vissa kan ställa till skada. När munbakterierna matas med kolhydrater börjar de att producera syra. Syran börjar fräta på emaljen och till slut kanske ett hål bildas.

En vanlig orsak till en hög kariesrisk är småätande. Varje gång du äter eller dricker någonting som innehåller socker eller andra kolhydrater startar syraattacken. Får inte munnen vila några timmar mellan målen är risken för hål större. Det naturliga försvaret mot detta syraangrepp är emaljen och den rengörande saliven. Anledningen till att du ändå kan få hål är alltså att munnens försvar inte orkar stå emot syraangreppet.

I ungefär en halvtimme efter att du ätit pågår ett syraangrepp i din mun. Vanligtvis kan saliven reparera skadan på emaljen efter syraangreppet. Utsätts tänderna ofta för syraangrepp så ökar risken för karies.

Tandborstningen är viktig också. Ända upp i tioårsåldern bör du hjälpa ditt barn med borstningen. Om du använder eltandborste eller vanlig tandborste spelar ingen roll däremot.

-    Välj det du själv tycker är bekvämt, råder Christina Fahlvik Planfeldt.

Tandkrämen ska självklart innehålla flour, däremot behöver de flesta barn inte flourtabletter eller flourskölj. Då rekommenderar Christina Fahlvik Planfeldt hellre att du använder rätt teknik vid borstningen, nämligen att barnet undviker att skölja efter tandborstningen och istället silar skummet mellan tänderna och spottar ut överskottet. Om du har ett barn med ökad risk för karies kan flourskölj vara aktuellt.

Av: Familjeliv.se/ Anna Holmquist