Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför finns kvittningssystemet

Man kan ha lite olika inställning till hur man jobbar som riksdagsledamot. Min inställning är denna: En folkvald följer sina frågor hela vägen. Att vara på möten, träffa organisationer och deras företrädare, att delta i samhällsliv och samhällsdebatt är ett omistligt sätt att komma förberedd och väl grundad till riksdagens utskott och debatter.

Folkvalda ska helt enkelt vara ute bland folk. Och jag tror att de flesta vid det här laget försöker vara med där frågor rör sig.

För min egen del har jag för säkerhets skull alltid i mina valrörelser varit tydlig med att mitt arbete inte i första hand sker genom att jag vare sig skriver motioner eller trycker på voteringsknappar.

Jag vill påverka samhällsfrågor i länets intresse där frågorna drivs. I riksdagsarbetet i huvudsak i utskottsarbetet där majoriteter formas. Men också så ofta jag kan ute i samhällslivet.

Det betyder att jag liksom många riksdagsledamöter kvittar ut mig för att kunna delta i möten och debatter utanför riksdagen, när de gagnar de frågor jag driver.

En utkvittning innebär att man via sin och övriga partiers kvittningsmän ser till att majoritetsförhållandet i riksdagen inte rubbas vid voteringstillfället. Kvittningsstatistiken har de senaste dagarna blivit föremål för medias uppmärksamhet, och jag har inget problem med det.

Hittills i år har jag varit utkvittad vid 5 voteringstillfällen av totalt 30. Hur många enskilda voteringar (knapptryckningar) det blir, vet jag ärligt talat inte, eftersom varje voteringstillfälle innehåller att antal voteringar beroende på ärendets karaktär.

Om man vill betygsätta riksdagsledamöter efter antalet knapptryckningar står det var och en fritt. Och alla inser ju att alla inte kan vara frånvarande alltid.

Men ärligt talat tror jag att demokratin mår ganska bra av att vi i lagom omfattning ser till att riksdagsledamöterna har en möjlighet att delta i samhällslivet också på voteringsdagar. Det är därför vi har kvittningssystemet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel