Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför fotograferar han ditt hus

Om du undrar varför det står en okänd person och fotograferar i din trädgård kan det bero på att det pågår kulturhistoriska byggnadsinventeringar på småorterna i Östersunds kommun.

– Vad är ni ute och gör om jag får fråga? undrar en kvinna som bor längs en gata med 70-talsvillor i Tandsbyn.

– Vad kul att du frågar, det är byggnadsinventering på gång, svarar Henrik Ylikoski.

Han är byggnadsantikvarie på Jamtli och håller på att inventera alla hus med kulturhistoriskt värde på småorterna i Östersunds kommun.

– Kommunen vill ha koll på vad det finns för bebyggelse och vad den kan ha för kulturhistoriskt värde som de ska ta hänsyn till i olika sammanhang, till exempel ombyggnationer, säger Henrik.

Just i dag är det Tandsbyns bebyggelse som ska dokumenteras. Det går helt enkelt ut på att Henrik tar en bild på huset och skriver ned några rader om det. Ibland måste Henrik gå in på tomten för att få en bra bild. Då brukar han först ringa på eller lägga en lapp i brevlådan. Han har redan betat av Fåker och Orrviken. Sedan väntar Brunflo, Lit och Häggenås.

Om ett hus ska fastna på bild imponerar originaldörrar från 1970-talet långt mer än nyutbyggda altaner. Henrik tipsar om att man ska renovera varsamt och tänka på att försöka bevara husets historia.

– Det här är tveksamt om det ska vara med, det är sent 20-tal men det är annorlunda panel. Däremot är ekonomibyggnaderna relativt välbevarade, resonerar Henrik.

Ofta är det just uthusen har klarat sig undan fönsterbyten och tilläggisolering.

– Fast det är lika bra att ta en bild när man ändå är här, det tar ju inte många sekunder, fortsätter han.

Själva utearbetet kommer att pågå under hela augusti och ska redovisas i november. Då ska Henrik och han kollegor ha gallrat vilka hus som faktiskt är kulturhistoriskt värdefulla.

Tidigare har Östersunds kommun inventerat innerstaden och dess ytterområden, men resten av länet har inte inventerats sedan 1970-talet när Jamtli gjorde det. Senast man var i Tandsbyn var 1973 och sedan dess har det tillkommit inte bara enstaka hus utan hela villaområden.

Henrik Ylikoski kollar på hus som är som är byggda innan 1980, eftersom det är svårt att se i dag vad det är som kommer vara värdefullt av den senare bebyggelsen.

Om husen är kulturhistoriskt värdefulla kan ha att göra med om byggandena är ursprungliga och välbevarade, men det kan också ha betydelse om till exempel en viss person har bott där eller om byggnaden använts till något speciellt.

Ett exempel är Hantverkarnas hus som byggdes mittemot Tandsbyns bygdegård 1944. Enligt uppgift ska vara huset ha varit det första i sitt slag i Sverige. Nu ser det mest ut som en nedgången förrådsbyggnad, men är ändå intressant eftersom det varit just en hantverkarcentrum.

– Folk kan ofta förstå att det riktigt gamla är värdefullt och att man vill bevara det, men det halvgamla är svårare, säger Henrik.