Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför frias kommunen i parasitdomen

Östersunds kommun frias helt av tingsrätten i parasitdomen.

Hör Bengt Marsh kommentar till domen i tv-inslaget.

Hösten 2010 fanns inget krav på att använda UV-ljus i behandling av råvatten och därför har kommunen inte heller brutit mot något och inte heller begått ett brott, resonerar tingsrätten.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, samlades i dag till vattenkonferens med alla ansvariga för Sveriges alla renings- och vattenverk. När domen om parasitutbrottet i Östersund i november 2010 kom klockan 11, var fokus på domen. För många ville veta hur tingsrätten i Östersund hade resonerat.

Var det brottsligt att av oaktsamhet inte rena vattnet tillräckligt så att det gick att dricka utan att bli magsjuk?

Svaret är nej. Tingsrätten resonerar så här:

Det finns inget regelverk som föreskriver UV-ljusbehandling av vatten för att inaktivera parasiter. Det finns inte ens enighet i dag om att bästa möjliga teknik för att oskadliggöra crypton är UV-ljusbehandling.

Under rättegången framkom det att hösten 2010 var det näst intill helt okänt för de ansvariga vid alla kommunala vattenverk att det fanns skäl att skydda sig mot parasiten cryptosporidium. Endast vattenverken i Stockholm, Göteborg och Malmö visste om det. Och ändå hade både Livsmedelsverket och föreningen Svenskt Vatten påtalat detta i skrifter och på kurs.

Tingsrätten anser att det är "något anmärkningsvärt" att Östersunds kommuns avgående och tillträdande VA-chef inte kände till crypton. "Å andra sidan får dessa uppgifter ses i belysning av att år 2009 en vid Lunds tekniska högskola utgiven lärobok om vatten i provtrycket inte ens nämnde något om parasitrisk eller cryptosporidium.

Sammantaget menar tingsrätten att kommunen inte har gjort något brottsligt eftersom det inte fanns någon regel att bryta mot.

Kommunens försvarare Magdalena Persson är mycket nöjd med domen. Op,se har inte nått åklagaren Lars Magnusson.